Osoby szczególnie dbające o stan swojego zdrowia, dobre samopoczucie i nieskazitelną urodę doskonale wiedzą, jak duże znaczenie dla funkcjonowania organizmu ma ryboflawina, czyli witamina B2. Ten związek chemiczny przyczynia się do prawidłowej pracy układu immunologicznego, dzięki czemu pośrednio zapobiega wielu chorobom. Przekonaj się, jak wiele korzyści przynosi suplementacja witaminy B2.
Witamina potrzebna każdemu człowiekowi
Witamina B2 jest składnikiem koenzymów, które utleniają komórki oraz bierze udział w przemianie tłuszczu, białka i węglowodanów. Dzięki ryboflawinie narząd wzroku może prawidłowo funkcjonować. Ta substancja pozwala transportować tlen w soczewce i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zaćmy. Witamina B2 reguluje pracę układu nerwowego poprzez wywieranie wpływu na powstawanie neuroprzekaźników. Ryboflawina wspomaga odporność — skutecznie chroni organizm przed zachorowaniem i jest dużym wsparciem w walce z infekcją. Substancja zmniejsza narażenie dróg oddechowych na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych, łagodzi zmęczenie i znużenie oraz jest konieczna do wytwarzania kortyzolu — hormonu niwelującego stany zapalne.
Nieprzyjemne skutki niedoboru witaminy B2
Witamina B2 występuje powszechnie, a jej niski poziom jest charakterystyczny dla mieszkańców krajów rozwijających się, gdzie mleko i mięso spożywane są stosunkowo rzadko. Niedobór ryboflawiny trudno rozpoznać i często jest on mylony z objawami chorobowymi. Najczęstsze konsekwencje awitaminozy to:
- migreny,
- wypadanie włosów,
- anemia,
- stan zapalny w kącikach ust, na języku lub w gardle,
- zaburzona gospodarka hormonalna,
- rozwój zaćmy.
Niedobór witaminy B2 może się objawiać poprzez problemy z koncentracją i pamięcią, zmiany skórne, nadmierną produkcję sebum oraz świąd całego ciała.
Dieta bogata w witaminę B2
Ryboflawina występuje w wielu pokarmach, jednak produkty zawierające ten związek należy chronić przed ekspozycją na światło. Pozostawienie jedzenia w nasłonecznionym miejscu może obniżyć poziom witaminy B2. Dieta wspomagająca odporność powinna być odpowiednio zbilansowana — osoby odżywiające się zdrowo rzadko cierpią na awitaminozę. Największe stężenie ryboflawiny występuje w:
- produktach zbożowych,
- mleku, jogurtach, serach i kefirach,
- bananach i truskawkach,
- nasionach roślin strączkowych,
- zielonych warzywach, takich jak rukola, karczoch, ogórek i brokuł,
- mięsie drobiowym, wieprzowym oraz wątróbce.
Witamina B2 nie traci swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego wszystkie produkty spożywcze można poddawać obróbce termicznej. Podczas przygotowywania potraw warto ograniczać wodę, ponieważ ryboflawinę łatwo wypłukać.
Bezpieczna suplementacja dla osób cierpiących na niedobór ryboflawiny
Istnieje grupa osób, które mają wyższe zapotrzebowanie na witaminę B2 niż przeciętny człowiek. Do tego grona zaliczają się kobiety w ciąży, młodzież oraz wyczynowi sportowcy. Każdy, kto podejrzewa u siebie niedobór ryboflawiny, powinien zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu. Bezpiecznym sposobem na uzupełnienie poziomu witaminy B2 jest odpowiednia suplementacja. Ten dobroczynny związek chemiczny najczęściej przyjmowany jest w postaci kapsułek lub rozpuszczalnego proszku. Należy robić to regularnie i zgodnie z zaleceniami — tylko wtedy poziom ryboflawiny wróci do normy.
[artykuł partnerski]