Przy wejściu do Ośrodka Pomocy Społecznej stanęła specjalna lodówka, który służy do dzielenia się jedzeniem – jest to tzw. jadłodzielnia. Mogą z niej korzystać zarówno ci, którzy chcą oddać żywność, jak i potrzebujący jedzenia.
O pomyśle otwarcia przez słubicki OPS miejsca dzielenia się żywnością pisaliśmy jakiś czas temu (ZOBACZ). Pomysł szybko zamienił się w czyn.
Jadłodzielnia oficjalnie rozpoczęła działalność 21 października. Jest czynna od poniedziałku do piątku w godz. 7-18 (a jeśli się sprawdzi, to również być może w weekendy).
Jakie są zasady jej działania? Do specjalnej lodówki można wkładać żywność z ważnym terminem przydatności do spożycia, np. produkty suche zapakowane fabrycznie: kasza, ryż, makaron, cukry ciastka, konserwy, dania w słoikach, jogurty, sery, mleko (w oryginalnie zamkniętych opakowaniach), warzywa, owoce, słodkości, szczelnie zapakowane pieczywo.
Są też zakazy. Do jadłodzielni nie należy przynosić surowego mięsa, jaj czy dań na ich bazie, produktów zamrożonych, nadjedzonych, napoczętych, nadpsutych czy przeterminowanych.
Pełny regulamin mówiący o tym, jak działa jadłodzielni znajduje się na ścianie lodówki.
Czy takie miejsce przyjmie się w Słubicach? Póki co już pojawiły się w niej pierwsze produkty. Słubicki OPS zachęca wszystkich do korzystania z niej i namawia, żeby zamiast wyrzucać produkty zdatne jeszcze do spożycia, przynosić je do jadłodzielni.