Ośrodek Pomocy Społecznej w Słubicach ma kolejny pomysł – zastanawia się nad otwarciem jadłodzielni. To takie miejsce, gdzie można oddać niepotrzebne, ale zdatne do jedzenia produkty. Co Wy na to?
Słubicki OPS podsuwa kolejny pomysł – pyta mieszkańców, czy korzystaliby z jadłodzielni? Na czym polega ta inicjatywa? Wyjaśniamy!
Jej celem jest zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia. Są to specjalne szafki lub lodówki, do których można przynieść to, czego nie zjemy. Powinny jednak to być takie produkty, które sami chcielibyśmy zjeść lub nakarmilibyśmy nimi swoich bliskich.
W Polsce pierwsza jadłodzielnia rozpoczęła działalnośći w maju 2016 r. w Warszawie, następnie powstały: m.in. w Toruniu, Krakowie, Wrocławiu. W lubuskim tego rodzaju punkty działają w Zielonej Górze i Świebodzinie.
Wśród produktów, które trafiają do szafek czy lodówek, przeważają przetwory, ryże, kasze, makarony, konserwy, mąka, cukier, owoce, warzywa, jogurty, napoje, a także gotowe potrawy. Jedne osoby je przynoszą, a inne – mogą z tego skorzystać.
Każde tego typu miejsce posiada swojego opiekuna, który dba o czystość i usuwa rzeczy przeterminowane.
Co myślicie o takim pomyśle? Czy jadłodzielnia przyjęłaby się w Słubicach?
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.