- Otrzymane podziękowania: 0
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
Rzem napisał: Witam,
czy gmina Słubice otrzymała pytanie od rządu o możliwość przyjęcia imigrantów z Syrii. Czy burmistrz Słubic zgodził się na przyjęcie określonej ich liczby a jeżeli tak to gdzie mają być umieszczeni?
Czy ktoś zna odpowiedź na powyższe pytania?
victory79 napisał: Należy mieć świadomość, że ludzie, którzy mają osiedlić się w Polsce mylnie zwani uchodźcami to jest problem, który należy rozpatrywać w perspektywie kilku lub kilkudziesięciu lat. Przecież oni w momencie ustania działań wojennych w ich krajach nie zostaną deportowani a sami dobrowolnie Polski nie opuszczą. Przyjmując przykładowo 1000 ludzi po kilku miesiącach, kiedy sprowadzą swoje rodziny bliższe i dalsze będzie ich 10000. A nie wydaje mi się żeby mieli oni zdolności adaptacyjne na takim poziomie, żeby bezboleśnie wtopić się w naszą cywilizację. Moim zdaniem będą generowali czyny przestępcze, gdzie będą sprawcami a innym razem pokrzywdzonymi. Ucierpią na tym wszyscy. Poczynając od ich dzieci puszczanych do publicznych szkół, gdzie będą pewnie szykanowani z uwagi na swoją odmienność, a na starcach kończąc.
victory79 napisał: O polskość nie obawiam się, przetrwała ona gorsze momenty, kiedy za używanie języka polskiego karano całe rodziny. Bardziej niepokoi mnie dobro poszczególnych obywateli, które będzie narażone na szwank przy zetknięciu z obcą kulturą i to, że tak będzie to jest pewne. Niemcy przecież już żałują swojej decyzji, a sama Merkel wie, że strzeliła sobie w kolano. Ta cała sytuacja powoduje tworzenie ugrupowań nacjonalistycznych, które zdobywają poparcie u zwykłych obywateli co wcześniej było nie do pomyślenia. Moim zdaniem sprowadzanie tych ludzi odbywa się ze stratą pod każdym względem dla krajów, które to robią ale i dla samych uchodźców, którzy traktowani są jak trędowaci i alienowani. Nigdy nie połączą się trwałe z inną społecznością.
victory79 napisał: Należy mieć świadomość, że ludzie, którzy mają osiedlić się w Polsce mylnie zwani uchodźcami to jest problem
victory79 napisał: A nie wydaje mi się żeby mieli oni zdolności adaptacyjne na takim poziomie, żeby bezboleśnie wtopić się w naszą cywilizację.
victory79 napisał: Moim zdaniem będą generowali czyny przestępcze, gdzie będą sprawcami a innym razem pokrzywdzonymi. Ucierpią na tym wszyscy. Poczynając od ich dzieci puszczanych do publicznych szkół, gdzie będą pewnie szykanowani z uwagi na swoją odmienność, a na starcach kończąc.
Nie wiem co tam wygaduje Korwin ale to nie są uchodźcy tylko najeźdźcy.Graendail napisał: Nie są mylnie nazywani w ten sposób. To są uchodźcy, wbrew tym głupotom, które wygaduje m.in. Korwin.
Samemu, bez najbliższej rodziny? Nic by mnie nie skłoniło!Zastanów się co Ciebie skłoniłoby do ucieczki przez Bałtyk na pontonie do Szwecji ryzykując przy tym życie
Całe rodziny z kobietami, starcami i dziećmi - owszem zasługują. Ale te wszystkie jurne byki powinni jak prawdziwi mężczyźni walczyć za swój kraj i/lub najbliższą rodzinę a nie liczyć na zasiłki w obcych krajach.i odpowiedz sobie, czy rzeczywiście wszystko jest w porządku i ci ludzie nie zasługują choćby na godność, która wynika z uznania ich za uchodźców wojennych.
Turcja jest większym i bogatszym krajem od naszego, skoro oni nie chcą im pomagać, to dlaczego chcesz żebyśmy my to robili?To, że opuszczają obozy w Turcji niczego nie zmienia, bo pierwotnie uciekli z Syrii, a władze turecki nie robią praktycznie nic, żeby tym ludziom pomóc, zostawiając ich samym sobie, bez pracy od już ok. 3 lat. Nie można na zawsze wegetować w namiocie bez perspektyw na życie.
Pod względem genetycznym i owszem ale ich mentalność i postrzeganie Świata jest już zupełnie inne niż nasze. Przykłady Francji czy Szwecji pokazują, że z tą adaptacją u nich, to są jednak problemy. Po pewnym czasie oni chcą, żeby to autochtoni się do nich dostosowali, Tobie może to zwisa ale mi nie, i nie mam zamiaru tego zmieniać.To są tacy sami ludzie i mają taką samą zdolność adaptacyjną jak inni.
Nie wiem jak to wyglądało we Francji, Hiszpanii czy Szwecji, ale wiem jak było w latach 60-tych w Niemczech. Niemcom do łba by wtedy nie przyszło żaby zamykać obcokrajowców, głownie Turków, w gettach. To było "tuż" po wojnie i wszyscy mieli fobię na temat gett, faszyzmu i nacjonalizmu, między innymi, żeby oddalić od siebie te wszystkie uprzedzenia Niemcy zgadzali się na przyjazd tych wszystkich obcokrajowców. Najwięcej było Turków i to oni na własne życzenie, a w zasadzie w imię zachowania swojej kultury i przekonań nie integrowali się z Niemcami, w międzyczasie dołączyli do nich inni mieszkańcy z krajów arabskich i dziś Niemcy mają całe osiedla i dzielnice tureckie/arabskie.To czy tak będzie, to akurat bardziej zależy od nas i tego jak przyjmiemy gości do siebie niż od nich, bo to społeczeństwa zachodu unikając w latach 50-tych, 60-tych i 70-tych integracji z pracownikami z zagranicy i traktując ich jak obywateli drugiej kategorii spowodowały u siebie problemy społeczne na tym tle.
No i my się zachowujemy tak, że nie chcemy tych wszystkich najeźdźców.Tak więc to czy tak ma być u nas zależy zdecydowanie bardziej od tego jak to my się zachowamy.
Cały problem w tym, że nikt nie jest w stanie zagwarantować, że na tej mikroskopijnej liczbie się zakończy.Nie udawajmy w związku z tym, że to my jesteśmy w tym wszystkim ofiarami, bo jesteśmy nieporównanie silniejsi w tym układzie wobec tej mikroskopijnej liczby których mielibyśmy przyjąć, "wynegocjowanej" w Brukseli.
jkn51 napisał: Jak można o ludziach pisać " to ".