Zgoda na przyjęcie do Słubic imigrantów z Syrii?

Więcej
2015/10/17 09:28 #23181 przez Rzem
Witam,

czy gmina Słubice otrzymała pytanie od rządu o możliwość przyjęcia imigrantów z Syrii. Czy burmistrz Słubic zgodził się na przyjęcie określonej ich liczby a jeżeli tak to gdzie mają być umieszczeni?
Czy ktoś zna odpowiedź na powyższe pytania?

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2015/10/19 09:32 #23184 przez marchewka
Przed wyborami to raczej prawdy nie poznamy :(

Więcej
2015/10/19 11:04 #23185 przez Redakcja Słubice24.pl
Replied by Redakcja Słubice24.pl on topic Zgoda na przyjęcie do Słubic imigrantów z Syrii?
Takie zapytanie faktycznie trafiło do burmistrza Słubic. O szczegóły zapytaliśmy rzecznika prasowego słubickiego urzędu. Poniżej odpowiedź.

"Ponieważ nie mamy wolnych lokali, a na liście oczekujących na mieszkania są jeszcze nasi mieszkańcy, odpowiedź była negatywna."

• marks
  • Świeżak
  • Świeżak
Więcej
2015/10/19 12:56 #23186 przez marks
To się w Urzędzie wysilili.
Jest jakieś miasto w Polsce, w którym nie mam mieszkańców oczekujących na lokal mieszkaniowy?

Więcej
2015/10/19 15:02 #23187 przez Rzem
Jeżeli taka odpowiedź padła i oznacza, że ich nie przyjmiemy to mały plusik dla obecnego burmistrza Słubic. Chociaż i tak mam do niego żal o wypromowanie obecnego starosty.

Niestety, problem związany z pojawieniem się dużej, roszczeniowej i nie tolerancyjnej grupy muzułmanów i tak dotknie słubiczan bo przecież Frankfurt/O przyjął ich sporą liczbę.

Więcej
2015/10/19 15:28 #23188 przez irka
Tak jak Niemców dotyka problem dużej, rozczeniowej a przede wszystkim nietolerancyjnej grupy Polaków. Aż wstyd w tym Frankfurcie polski dowód pokazywać, taka jest reakcja Niemców. Dlatego prosze nie szerzyć nietolerancji, bo po pierwsze są różni ludzie, a po drugie oni uciekają przed wojną i nie sądze aby wszyscy z tych uciekinierów nie chcieli zacząć normalnego życia, pracy w warunkach, w których im się to umożliwi.
The following user(s) said Thank You: Lea

• marks
  • Świeżak
  • Świeżak
Więcej
2015/10/19 16:26 #23189 przez marks
No to jaką dla nich masz pracę, skoro ponad 2 miliony ludzi z tego kraju za robotą wyjechało?
Z premierem na czele.

Więcej
2015/10/19 17:11 #23190 przez merkaba
to sa emigranci z Afryki
niemcy sa przeciwko emigrantom

Muzułmanie wyrzucają 12 chrześcijan do morza podczas migracji do Włoch

a tutaj muzułmanie odrzucają jedzenie

INWAZJA" Ksiądz mówi prawdę o przyjmowaniu uchodźców do Polski oraz o islamizacji Polski i Europy

Więcej
2015/10/19 17:15 - 2015/10/19 17:15 #23191 przez marchewka
Do Irka: Sama szerzysz nietolerancję. Polski dowód powinnaś pokazywać z dumą. Ja także bywam we frankfurcie i takich problemów jak ty nie mam. Mamy prawo bać się i tyle!
Ostatnia2015/10/19 17:15 edycja: marchewka od.

Więcej
2015/10/19 19:03 #23192 przez irka
Ja zawsze pokazuje polski dowód z dumą, w każdym miejscu na świecie. Ale właśnie we Frankfurcie często pierwsze reakcje na taki dowód nie koniecznie są serdeczne i to bezpodstawnie, więc skąd to się bierze??? A jeżeli chodzi o uchodźców, to przyznam się szczerze, że nie znam dokładnie kryteriów przyjmowania takich osób ale jak się czyta o tym jakiego okrucieństwa doznają cywilni ludzie, w tym dzieci, a ostatnio szczególnie chrześcijanie w krajach muzułumańskich dotkniętych działaniami wojennymi, to też nie można być obojętnym. 12-letniemu chłopcu obcinają muzułumanie opuszki palców na oczach ojca, żądając od ojca, żeby wyparł się wiary chrześcijańskiej i przeszedł na islam. Gdy ten odmawia, najpierw ukrzyżowują tego chłopca na oczach ojca, później ukrzyżowują tego ojca.

Więcej
2015/10/19 19:45 #23194 przez neo
Wreszcie porażke można było wykorzystać. Lokali mieszkaniowych nie ma ale kantor pusty jest może tam jakiegoś uchodźce przygarniemy ? Najlepiej ten pan co startuje z PO .Startowanie z tej listy z obowiązuje. Kolega na pewno odstąpi po kosztach. :laugh:

Więcej
2015/10/20 10:05 #23200 przez jkn51
Nie wiem czy komuś będzie się chciało pomyśleć zanim mnie tutaj zhejtuje , ale może kilka faktów.
Uchodźcy którzy mają przyjechać ewentualnie do Polski , mają przyjechać w większości z obozów które organizacje międzynarodowe humanitarne zorganizowały na terenach przyległych do Syrii. Tam jest kilka milionów ludzi którzy uciekli przed wojną w obawie o swoje życie. Oni tam dalej są. Pokazywanie więc tendencyjnych filmików dotyczących uchodźców / można pokazać inne potwierdzające inną tezę / którzy sami dotarli do Niemiec ma się do tego wszystkiego ni jak. Choć i tym którzy sami do Niemiec dotarli należy się ludzka humanitarna pomoc. Tak jak ktoś już tutaj napisał , w żadnej gminie nie ma i nie będzie wolnych lokali komunalnych i to jeszcze przez lata. Ale też , jak ktoś napisał , ci ludzie uciekają przed śmiercią , więc chyba gradacja wartości mówi komu należało by w pierwszej kolejności pomóc. Zachowanie gminy w tej sprawie jest zachowawcze , jeśli by nie powiedzieć tchórzliwe, po co bowiem narażać się na krytykę. Ważny święty spokój. Co tam wartości ogólnoludzkie , liczą się głosy w najbliższych wyborach. Jeśli ktoś nie rozumie dramatu uchodźców niech przez chwilę spróbuje, choć w teorii ,znaleźć się na ich miejscu. Wszelkiego rodzaju ksenofobiczne ,religijne, rasistowskie i faszystowskie argumenty odrzucam. Darujcie sobie , z tym dyskutować nie sposób. Stało się więc źle , że tak właśnie gmina postąpiła. Zero inicjatywy. Zero wysiłku. Zero empatii. Mam nadzieję , że któraś z organizacji poza rządowych działająca non profit się tym zajmie , i okaże się , że jednak można.
The following user(s) said Thank You: Lea

Więcej
2015/10/20 11:05 #23201 przez marchewka
jkn51-niestety nie wszyscy są tak naiwni jak ty...Ten temat trzeba analizować trochę głębiej i próbować przewidywać konsekwencje.

Więcej
2015/10/20 11:58 #23202 przez jkn51
Chyba wg Twoich poglądów to "stety ". Ale zamiast przyklejać mi etykietkę naiwniaka to może jakieś argumenty co ? Czy za trudne ...

Więcej
2015/10/20 13:47 #23203 przez marchewka
Racja, użyłam złego słowa. Skoro ludzie ci znajdują się w obozach dla uchodźców, powinni tam zostać i tam powinniśmy im pomagać. Reszta argumentów "wylewa" się z internetu.

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas