- Otrzymane podziękowania: 0
Niemcy w Słubicach
- Gośka
- Autor
- Gość
-
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- kbl
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
a dlaczego nie "co miłego nas spotkało?". rozumiem, że Niemcy czasem zachowują sie nie tak jak powinni kulturalni ludzie, ale uwierz mi ,że Polacy w Niemczech często zachowują się podobnie. Nie generalizuję, właśnie wręcz przeciwnie, uważam, że menda i cham znajdzie się w każdym narodzie i kulturze.Proszę o Wasze wypowiedzi, co spotyka Was niemiłego ze strony Niemców
Ja przykładowo pracuję w Pubie i powiem Ci tak: kiedyś generalizowałem starszych Niemców jako dederonów i "nowych najeźdźców", którzy uważają, że wszystko im się należy. Dzisiaj widzę codziennie sytuacje gdzie nie tylko młodzi, ale również starsi Niemcy z uśmiechem na ustach starają się mówić po polsku, a jak czegoś nie wiedzą to pytają jak jest X czy Y w naszym języku. I to jest warte napisania a nie to, że czasem coś zbroją.
p.s. szczerze przyznam, że z Niemcami jeszcze nie miałem problemów w kwestiach kultury, jak rozleje to posprząta, jak zapłaci to z napiwkiem, jak poproszę o wyjście to wyjdzie - to tylko Polacy robią często burzę.
Pozdrawiam.
- stefan
- Autor
- Gość
-
- gieniek
- Autor
- Gość
-
- franek
- Autor
- Gość
-
- Maciek
- Autor
- Gość
-
Myślę ze nie powinno się generalizować, Niemcy sami w sobie są narodem zróżnicowanym.
Różnią się bardzo regionalna tradycja, religia itp. Jedna trzecia Niemców to katolicy, druga trzecia to ewangelicy a reszta to raczej ateiści.
Bawarczyk ma zupełnie inne tradycje niż Niemiec który mieszka na północy tego kraju. Ogólnie myślę ze nie ma co wytykać palcami a bardziej podejść do każdej osoby indywidualnie. Znam osobiście tez wielu nie miłych Polaków. A więc z nacja to raczej nie ma nic do czynienia.
Ale również myślę, ze powinniśmy również podnieść bardziej dumnie głowy będąc w Niemczech.
Proponuje, aby od dzisiaj zamawiać wszystkie rzeczy będąc przykładowo we Frankfurcie po polsku. Może to zmotywuje niemieckich sprzedawców do obligatoryjnego dzień dobry lub dziękuje. W końcu to im zależy aby coś nam sprzedać.
Pozdrawiam
- Kasia
- Autor
- Gość
-
pa, pa zazdrośnicy
- Tomek
- Autor
- Gość
-
Potwierdzam opinię że Niemcy są narodem który nie umie zachować w Słubicach. Pracuję na stacji cpn i codziennie mam doczynienia z ich hamstwem, wpychają się w kolejkę, śmiecą, krzyczą, próbują się targować jakby byli na bazarze i oczywiście ani słowa po polsku. Niemcy mówiący po polsku to naprawdę rzadkość.
Pozdrawiam
- Hanka
- Autor
- Gość
-
- basia
- Autor
- Gość
-
- aasci
- Autor
- Gość
-
Co wy chcecie od od niemieckich mężczyzn, są przystojni, zadbani, szarmanccy. Nie jak wy Polacy. Po przygodzie z Polakiem rozglądam się teraz z Niemcem. Może być nawet kilkanaście lat starszy ode mnie. Najważniejsze aby zapewnił mi dobrobyt, byl dla mnie dobry i kupił mi samochód.
pa, pa zazdrośnicy
Nie napisałaś jeszcze, że jesteś naturalną blondynką dla której to liczy się tylko kasa ... no i czasami może byc jeszcze TYLKO samochd.
- polski ham
- Autor
- Gość
-
- Basia
- Autor
- Gość
-
A może To ty jesteś chamem i prostakiem skoro z najbliższymi sąsiadami nie potrafisz się dogadać?
- Hanka
- Autor
- Gość
-
- Janek
- Autor
- Gość
-