26. W jaki sposób zamierza się pani/pan zająć terenami wiejskimi? Co z drogami dojazdowymi np. do Nowego Lubusza, które są w opłakanym stanie?
---
TOMASZ PISAREK
Droga do Nowego Lubusza, to inwestycja którą miałem okazję prowadzić jako wicestarosta. Jest w doskonałym stanie technicznym i korzystają z niej mieszkańcy. Natomiast niezbędne jest natychmiastowe jej zabezpieczenie i umowa z wykonawcą remontu wałów w sprawie jej generalnego remontu po zakończeniu inwestycji. Co do problemów do rozwiązania na terenach wiejskich, wymaga to sukcesywnych nakładów, również na drogi, ale nie tylko. Równie ważne są problemy z kanalizacją, gazem, czy utrzymaniem zieleni. Do każdej wsi należy podejść indywidualnie. Dużo do życzenia pozostaje w kwestii wykorzystania świetlic.
---
MARIUSZ DUBACKI
Każda wieś w naszej gminie to inne problemy. Kunowice to zbyt duży ruch samochodów ciężarowych i brak miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, który tworzony jest przez niemal 10 lat. Planuję szybko zakończyć te prace i przedstawić radzie miejskiej uchwałę w sprawie zatwierdzenia planu zagospodarowania przestrzennego. Mieszkańcy Kunic i Rybocic narzekają na brak chodników, ci ostatni proszą o interwencję w sprawie wysychającej Ilanki. Mieszkańcy Nowych Biskupic zwracają uwagę na pędzące samochody, stwarzające zagrożenie dla dzieci. Droga z Nowych do Starych Biskupic jest w opłakanym stanie. Lisów i Golice domagają się ścieżki rowerowej, łączącej te miejscowości, co pozwoli na bezpieczne dotarcie i powrót ze szkoły. Duża część mieszkańców sołectw prosi o budowę i modernizację placów zabaw. Olbrzymim problemem dla Pławidła i Nowego Lubusza jest stan dróg. Problemów jest tak wiele, że nie da się wszystkich rozwiązać bardzo szybko. Mam nadzieję jednak, że pięcioletnia kadencja pozwoli je rozwiązać.
Wszystkie drogi gminne należy systematycznie naprawiać i budować nowe. W tej dziedzinie jest wiele do zrobienia. Niestety z powodu budowy nowych wałów przeciwpowodziowych, ciężki sprzęt niszczy wspomniane przez Państwa drogi, które należą do powiatu. Po zakończeniu tej niezmiernie ważnej inwestycji, która zabezpieczy nas przed powodzią z pewnością starostwo przystąpi do odbudowy dróg i jeśli mieszkańcy obdarzą mnie zaufaniem to gmina pomoże w realizacji tych zadań.
---
MARIUSZ OLEJNICZAK
Na terenach wiejskich przede wszystkim będę inwestował w modernizację dróg gminnych oraz oświetlenie. Jestem otwarty na współpracę z innymi jednostkami samorządu w sprawie partycypacji w kosztach inwestycji na drogach. Ważnym elementem będzie podjęcie tematu budowy przydomowych oczyszczalni ścieków, w szczególności możliwości podziału kosztów pomiędzy gminę a właścicieli nieruchomości. Nie zapomnę o małej infrastrukturze i integracji środowiska poprzez lokalne, małe imprezy i spotkania.
---
MAJA PSZCZOŁOWSKA-MIZERSKA
Każde sołectwo boryka się z innymi problemami. Przede wszystkim chciałabym spotkać się z mieszkańcami poszczególnych wsi, najpierw wysłuchać nurtujących problemów, by móc im później sprostać. Myślę, że priorytetem będą drogi dojazdowe, asfaltowe ścieżki rowerowe łączące wszystkie sołectwa, bezpieczne place zabaw i zadbane cmentarze.