12. Wiele się mówi o budowie basenu w Słubicach? Czy popiera pan/pani ten pomysł? Jeśli tak, to w jakim miejscu miałby powstać i jak miałby być finansowany, bo przykłady innych samorządów pokazują, że tego typu obiekty zawsze są deficytowe. A może lepiej byłoby to zrobić wspólnie z Frankfurtem?
---
TOMASZ PISAREK
Basen w Słubicach powinien powstać na terenach SOSiR. Jego koszt szacuję na około 25-30 mln zł. Finansowanie przedsięwzięcia trzeba zabezpieczyć z budżetu gminy ze wsparciem Ministerstwa Sportu i Turystyki. Można oczywiście zachęcić Frankfurt by wspólnie realizować budowę basenu, natomiast chciałbym aby jego oferta była skierowana także do mieszkańców zza Odry, konkurując z basenami w Eisenhüttenstadt i Fürstenwalde. Pozwoli to z pewnością zmniejszyć bieżący deficyt basenu. Jestem za budową obiektu składającego się z pływalni, części rekreacyjnej (niewielkiego aquaparku) oraz sauny i spa. W mojej koncepcji usługi klasy premium (sauny, spa) mają pomóc finansować część basenową, która z pewnością będzie deficytowa.
---
MARIUSZ DUBACKI
Oczywiście popieram pomysł budowy basenu. Jeśli mieszkańcy obdarzą mnie zaufaniem to w przeciągu trzech miesięcy przedstawimy wstępną koncepcję budowy basenu wraz z wizualizacją oraz kosztorysem. Będę proponował mieszkańcom, aby basen powstał na terenie SOSiR. Koncepcja oraz lokalizacja, zostaną poddane pod konsultacje społeczne i to słubiczanie zdecydują, gdzie i w jakiej formie go budować. Na tę inwestycję należy pozyskać środki z Unii Europejskiej, być może wspólnie z Frankfurtem. Pomysłowi temu przychylny jest nadburmistrz Frankfurtu Pan René Wilke, z którym rozmawiałem na ten temat. Koszt budowy basenu to nie wszystko, ważne są również koszty eksploatacji. Tutaj mogę powiedzieć, że środki pozyskiwane z wydzierżawionych terenów wokół ośrodka zostaną przeznaczone na funkcjonowanie basenu i słubicki sport. Oczywiście nie pozwolimy na wydzierżawienie kolejnych terenów gminnych pod handel papierosami czy stację paliw.
---
MARIUSZ OLEJNICZAK
Oczywiście, że jestem za budową basenu. Uważam, że obiekt, który będzie służył mieszkańcom do spędzania wolnego czasu i rekreacji jest jak najbardziej pożądany. W pierwszej kolejności należy sporządzić analizę ekonomiczną zarówno dotyczącą kosztów samej inwestycji jak i kosztów utrzymania na przyszłość. Na sam proces inwestycyjny będę chciał pozyskać środki zewnętrzne, poszukując zarówno źródeł unijnych jak i być może np. z Ministerstwa Sportu. Jednakże z braku takich możliwości uważam, że gminę będzie stać na realizację inwestycji z środków własnych. Jeżeli chodzi o miejsce to na dzisiaj trudno określić je jednoznacznie. Gmina we własnych zasobach nie posiada odpowiedniej działki. Trzeba to dokładnie przeanalizować, być może wejść w tym zakresie we współpracę z innymi instytucjami w celu pozyskania nieruchomości. Mam również pełną świadomość, że obiekty tego typu są deficytowe, w związku z tym dzisiaj myśląc o basenie myślę o obiekcie wielofunkcyjnym, ale nie o charakterze typowego aqua parku. Jeżeli fundusze w ramach EWT będą na to pozwalały taka inwestycja z Frankfurtem, ale po stronie Słubic będzie bardzo pożądana.
---
MAJA PSZCZOŁOWSKA-MIZERSKA
Jestem za budową basenu przy współudziale sąsiadów zza Odry
i z wykorzystaniem środków unijnych. Uważam, że dana inwestycja powinna powstać w Słubicach ze względu na niższe koszty utrzymania. Musimy jednak realnie podejść do tematu. Zacznijmy od basenu - pływalni, miejsca, które będziemy mogli rozbudowywać w miarę możliwości i potrzeb. Najlepszym miejscem jego powstania są okolice stadionu.