1. Jakie są najważniejsze punkty Pana programu wyborczego?
TOMASZ PISAREK
Trudno przedstawić program wyborczy w kilku zdaniach, a prosiliście Państwo żeby odpowiedzi były krótkie. W programie będą tematy najważniejsze dla Słubic i naszych sołectw, którymi należy się zająć od razu. To między innymi obwodnica Słubic, zwiększenie udziału gminy w kształtowaniu usług zdrowotnych, nowoczesna oświata, zarówno na poziomie edukacyjnym jak i infrastrukturalnym, efektywniejsze finansowanie sportu, wzmocnienie współpracy transgranicznej. Oczywiście to wieki skrót w zakresie spraw które będę chciał poruszyć w czasie kampanii. Na szczegóły przyjdzie czas, kiedy komitet przedstawi szczegółowy program wyborczy. Jestem przekonany, że nastąpi to nie później niż w połowie września.
MARIUSZ DUBACKI
Mój program wyborczy postanowiłem oprzeć o postulaty mieszkańców miasta i gminy Słubice. Z chwilą, kiedy podjąłem decyzję o ubieganiu się o stanowisko burmistrza, zadałem pytania naszym mieszkańcom w formie anonimowej, internetowej ankiety. Do dzisiaj odpowiedzi udzieliło ponad 600 osób.
Założenia programu wyborczego:
- podjęcie zdecydowanych działań, mających na celu doprowadzenie do budowy obwodnicy Słubic
- stworzenie „mapy drogowej budowy basenu”
- stworzeniu planu zagospodarowania przestrzennego dla całego obszaru miasta i zakończenie trwających niemal 10 lat prac nad miejscowym planem zagospodarowania Kunowic
- budowa drugiego żłobka gminnego
- podjęcie działań zmierzających do odkupienia terenu byłego kina Piast i budowa w tym miejscu sali kinowo- teatralnej
- budowa ścieżek rowerowych w Słubicach i na terenach wiejskich
- doprowadzenie do ożywienia terenów nad Odrą, w tym do budowy w porcie rzecznym mariny wraz z infrastrukturą gastronomiczną
- finansowanie przez gminę zajęć dodatkowych z języka niemieckiego i angielskiego dla uczniów gminnych szkół podstawowych
- zwiększenie nakładów na sport, w tym organizacja klas sportowych
- przywrócenie letnich dyżurów w przedszkolach
- intensyfikacja współpracy z niepublicznymi placówkami edukacyjnymi w celu zwiększenia dostępności do przedszkoli
- włączenie Zakładu Administracji Mieniem Komunalnym w struktury Urzędu Miejskiego, transparentność polityki mieszkaniowej i zwiększenie roli Społecznej Komisji Mieszkaniowej
- pomoc gminy w zwiększeniu dostępu do lekarzy podstawowej opieki medycznej, pediatrów, alergologa i diabetologa
- zwiększenie pomocy gminy dla organizacji działających na rzecz chorych i potrzebujących
- „czyste miasto”- współpraca ze wspólnotami mieszkaniowymi w zakresie budowy wiat śmietnikowych oraz likwidacja dzikich wysypisk śmieci
- stworzenie budżetu obywatelskiego z podziałem na miasto i tereny wiejskie, zwiększenie roli konsultacji społecznych, organizacja e-referendów
- transparentność działania gminy poprzez publikację w internecie najważniejszych dokumentów dotyczących działania Urzędu i miejskich spółek
- organizacja otwartych, cyklicznych spotkań burmistrza z mieszkańcami przynajmniej raz w roku
- zaprzestanie wydzierżawiania terenów wokół SOSiR i stworzenie podmiotu odpowiedzialnego za już wydzierżawiony majątek gminny.
- dostosowanie tras oraz rozkładu jazdy komunikacji miejskiej do potrzeb mieszkańców
- stworzenie systemu dopłat do wymiany pieców węglowych na piece ekologiczne, w celu walki ze smogiem
- tworzenie programów infrastrukturalnych z Frankfurtem nad Odrą, takich jak budowa i połączenie ścieżek rowerowych
- tworzenie polsko-niemieckich programów integracyjnych dzieci i młodzieży takich jak system klas partnerskich oraz wspólne wyjazdy wakacyjne
- intensyfikacja współpracy między burmistrzem Słubic i nadburmistrzem Frankfurtu nad Odrą
---
MARIUSZ OLEJNICZAK
Mój program wyborczy to odpowiedź na najważniejsze potrzeby naszej gminy i jej mieszkańców. W dotychczasowej działalności radnego zawsze kierowałem się racjonalnym podejściem do rozwiązywania problemów. Dlatego właśnie uważam, że program musi odzwierciedlać potrzeby, które należy ocenić przez możliwości gminy i jej budżetu. Stąd w zakresie społecznym będę stawiał na zwiększoną współpracę z organizacjami pozarządowymi, zarówno w wymiarze finansowym jak i organizacyjnym. Zwiększę działania w zakresie szeroko rozumianej ekonomii społecznej, jak również będę zachęcał do wprowadzenia programu aktywizacji i finansowania dla osób z różnego rodzaju ograniczeniami, np. osób niepełnosprawnych. Postaram się zachęcić ludzi do większego korzystania z inicjatywy lokalnej, na którą już teraz rada przeznacza środki finansowe. Zdecydowanie będę kontynuował program dodatkowych zajęć pozalekcyjnych w szkołach, a nawet go rozszerzał. Konieczna będzie ewaluacja aktualnych sposobów finansowania klubów sportowych. Oczywiście muszą w budżecie znaleźć się środki, aby zabezpieczyć funkcjonowanie klubów, jednakże będę chciał wprowadzić standardy i kryteria do racjonalnego wydatkowania tych środków.
Kolejne zagadnienia to szeroko rozumiana poprawa infrastruktury komunalnej, remonty i budowa dróg, doświetlanie ulic, zagospodarowanie terenów zielonych, modernizacje istniejących placów zabaw, w tym w szczególności budowa nowoczesnego placu dostosowanego dla dzieci niepełnosprawnych (inwestycja bardzo oczekiwana w mieście). Po realizacji inwestycji budowy wałów przeciwpowodziowych będę chciał wprowadzić infrastrukturę rekreacyjno – sportową w okolicach tych wałów w celu aktywizacji tych terenów. Ważnym elementem będzie budowa nowego przedszkola, z samych danych demograficznych wynika, że od listopada 2017 r. do lutego 2018 r. zwiększyła się liczba dzieci o 78 i tendencja jest rosnąca. To oznacza, że zapotrzebowanie na miejsca w przedszkolach będzie rosło. Chciałbym, jako burmistrz umożliwić wszystkim najmłodszym mieszkańcom, dostęp do edukacji przedszkolnej. Nie zapominam o szkołach, w tym budowie sali sportowej przy SP 3, termomodernizacji obiektów oświatowych, dalszym unowocześnianiu sal lekcyjnych.
Wiem, że w tym miejscu wiele osób zapyta, a co z basenem? Oczywiście, że jako mieszkaniec marzę o tym, aby w naszej gminie powstał kompleks basenowy. Z tym tematem też zamierzam się zmierzyć. Uważam, że nasza gmina zasługuje na tego typu rozwiązania. Mam też świadomość, że temat jest bardzo trudny, inwestycja będzie droga, ale najtrudniejszą sprawą będzie późniejsze utrzymanie obiektu. Temat budowy basenu musi być szczegółowo przygotowany, a przed przystąpieniem do jego realizacji będę chciał zlecić wykonanie programu funkcjonalno – użytkowego wraz z analizą finansową przedsięwzięcia. Jeden z ważniejszych elementów mojego programu to gospodarka odpadami. Temat trudny, zwłaszcza że znowu w tym zakresie trwają prace nad zmianą przepisów. Prywatnie bardzo interesuję się tymi zagadnieniami, a w dodatku zajmuję się nimi zawodowo. Jedno jest pewne, że w mieście muszą się znaleźć rozwiązania, aby mieszkańcy mogli rozpocząć segregację. System „śmieciowy” musi podlegać zmianom.
Na zakończenie chciałbym jeszcze podkreślić, że będę wnioskował do radnych o zwiększenie środków na utrzymanie czystości w gminie. To co przedstawiłem to oczywiście skrót mojego programu, jak i programu kandydatów na radnych z KWW Mariusza Olejniczaka. Na szczegóły zapraszam na mój profil fb, do materiałów informacyjnych, które się za moment ukażą, ale przede wszystkim do bezpośredniego kontaktu ze mną i kandydatami na radnych w różnych miejscach w mieście i sołectwach.
MAJA PSZCZOŁOWSKA-MIZERSKA
Wszystkie punkty programu są ważne, dotyczą mieszkańców w różnym wieku, a wszyscy mieszkańcy są równie ważni. Program jest ambitny, ale przy wspólnym zaangażowaniu nas wszystkich, możliwy do zrealizowania