Nietypowe wydarzenie czeka nas 15 października w Villa Casino. O tym co i gdzie jedli mieszkańcy przedwojennego Dammvorstadt opowie Roland Semik, społeczny opiekun zabytków powiatu słubickiego. Na gości czeka też degustacja potraw z tamtego okresu!
Wykład nosi tytuł "Smaki przedwojennych Słubic. Co i gdzie jadali mieszkańcy przedmieścia Dammvorstadt?". Prowadzący opowie w których lokalach mieszkańcy prawobrzeżnej części Frankfurtu jadali najchętniej, jak te miejsca wyglądały (pokaz slajdów), a także jakie potrawy regionalne królowały na ówczesnych stołach.
Będzie to doskonałą okazja nie tylko, aby bliżej poznać klimat tamtej epoki, ale i zapoznać się z oryginalnymi przepisami na potrawy sprzed 100 lat.
- Jakie ryby, warzywa i grzyby były jadane najchętniej? Czym różni się sos szprewaldzki od sosu polskiego? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań w gościnnych progach restauracji „Villa Casino” udzieli Roland Semik. Przy okazji spotkania nieodpłatnie będzie można skosztować dwóch regionalnych potraw okresu przedwojennego - zachęcają organizatorzy.
Spotkanie potrwa około 90 minut. Wstęp wolny dla wszystkich zainteresowanych.
Termin: 15 października, godz. 18:30. Miejsce: restauracja Villa Casino, Słubice.