Dobiega końca projekt „Asy zawodów” realizowany przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Rolniczych w Słubicach. Przez kilka miesięcy uczniowie szkoły mieli okazję zdobywać nowe doświadczenia zawodowe za granicą i brać udział w profesjonalnych praktykach.
Pierwszy wyjazd odbył się w kwietniu. 20 uczniów Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego udało się na 2-tygodniowy staż do Ośrodka Zakładu Promowania Kształcenia Zawodowego Związku Przemysłu Budowlanego Berlina i Brandenburgii BFW we Frankfurcie nad Odrą. Młodzież uczyła się piec, gotować i serwować przygotowane dania w profesjonalnie przystosowanej kuchni pod okiem zawodowego kucharza.
Oprócz realizacji programu praktyki zawodowej młodzi ludzie mieli także czas na rozrywkę. Zaplanowano m.in. wycieczkę do Berlina i Poczdamu, wypad na kręgle, basen, czy ściankę wspinaczkową. Młodych kucharzy odwiedzili przedstawiciele Starostwa Powiatowego w Słubicach, którzy mieli okazją obserwować ich przy pracy, a nawet skosztować przygotowanych potraw.
Kolejna grupa uczniów, tym razem z Technikum Architektury Krajobrazu, udała się do tego samego ośrodka miesiąc później. Na miejscu uczyli się m.in. obsługi programu Auto-Cad służącego do projektowania zielonych przestrzeni, które następnie mogli samodzielnie wykonać. Do dyspozycji mieli nowoczesny sprzęt ogrodniczy i budowlany. Praktykanci nauczyli się wykonywać profesjonalne pomiary gruntu za pomocą sprzętu do niwelowania i laseru.
Warto podkreślić, że każdy z wyjazdów poprzedzony było odpowiednim przygotowaniem. Młodzież uczyła się fachowego słownictwa w języku niemieckim, miała spotkania z doradcami zawodowymi oraz poznawała kulturę i zwyczaje naszych niemieckich sąsiadów. Uczniowie otrzymali także niezbędne pomoce dydaktyczne, w tym audiobooki, słowniki, czy profesjonalną odzież roboczą.
Zwieńczeniem projektu był cykl spotkań, na których uczestnicy praktyk prezentowali zebrane doświadczenia w formie prezentacji multimedialnej. Uczniowie Technikum Architektury Krajobrazu przygotowali również specjalną trójwymiarową makietę zaprojektowanego przez siebie ogrodu rekreacyjnego, która posłuży jako pomoc dydaktyczna. Z kolei młodzi kucharze uczestniczyli w warsztatach pt. „Nastolatki gotują i dekorują” podczas których zaprezentowali wiedzę i kulinarne umiejętnościami zdobyte podczas praktyk we Frankfurcie.
Każdy z uczestników projektu otrzymał europejski dokument Europass - zawierający informacje na temat wiedzy i kwalifikacji nabytych w innym kraju europejskim. Co warte podkreślenia, dokument ten znajduje coraz większe uznanie u pracodawców w Polsce i zagranicą, dając tym samym większe szanse na rynku pracy. Uczniowie otrzymali także specjalne certyfikaty uczestnictwa w projekcie.
Projekt „Asy zawodów” realizowany był w ramach Programu Mobilności Leonardo da Vinci, współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Jak poinformowała dyrekcja Zespołu Szkół Ekonomiczno-Rolniczych, przewidywana jest jego kontynuacja w przyszłym roku szkolnym. Wszystko jednak zależy od pozyskania środków finansowych na realizację kolejnych praktyk.
Zobacz prezentację projektu
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.