W Starostwie Powiatowym w Słubicach odbył się konkurs kulinarny dla szkół ponadgimnazjalnych. Reprezentanci poszczególnych placówek prezentowali swoje wypieki oceniane przez zebraną komisję. Zwyciężył Zespół Szkół Ekonomiczno-Rolniczych.
Do turnieju zgłosiły się drużyny z Technikum Leśnego w Starościnie, Zespołu Szkół Ekonomiczno-Rolniczych w Słubicach, Zespołu Szkół Licealnych w Słubicach oraz Zespołu Szkół Ekonomicznych w Ośnie Lubuskim.
Smak i zapach i wygląd przygotowanych kulinariów oceniało fachowe jury, w składzie którego zasiedli m.in. prezes Stowarzyszenia Ziemi Słubickiej Klub Regionalizmu i Tradycji w Kowalowie Jan Skałecki, szefowa Polskiego Towarzystwa Walki z Kalectwem Krystyna Moczydłowska, czy właściciel jednej ze słubickich piekarni Stanisław Rogal. Ważnym kryterium oceny były również ekspozycja stoiska, związek wypieku z regionem oraz znajomość wypieku i przepisu.
Pierwsze miejsce w rywalizacji na najlepszy wypiek przypadło reprezentacji Zespołu Szkół Ekonomiczno-Rolniczych w Słubicach za wypiek „Śniadaniowe bułeczki Babuni”. Skład zwycięskiej drużyny: Katarzyna Kamińska, Daria Motkowicz (opiekun grupy Honorata Kędzierska). Zwycięzcy otrzymali z rąk wicestarosty Leopolda Owsiaka przechodni puchar. Natomiast wszyscy uczestnicy imprezy otrzymali pamiątkowe książki kucharskie pt. „Wielka Księga Przepisów”.
Jak poinformowali organizatorzy, celem imprezy było propagowanie regionu poprzez kultywowanie potraw regionalnych i tradycyjnych, integracja lokalnego społeczeństwa oraz zatrzymanie w pamięci starych przepisów przywiezionych z różnych regionów Polski.
Zobacz zwycięski przepis (pdf)