15 restauracji i 1000 obiadów – to bilans akcji pomocy zorganizowanej przez słubickich restauratorów dla osób walczących z koronowirusem. Przez 2 tygodnie gotowali i dostarczali im bezpłatne posiłki.
Jedzenie trafiło na posterunki graniczne w Świecku i Słubicach
O rozpoczęciu akcji pisaliśmy w połowie marca (ZOBACZ). Przypomnijmy, wpadła na nią Anna Okińczyc, właścicielka restauracji Villa Casino, która postanowiła wesprzeć osoby pracujące w służbie zdrowie i na posterunkach granicznych.
Spontaniczna akcja restauratorów
- Mamy sporo zapasów jedzenia, nie możemy go serwować w naszej restauracji, więc szkoda, żeby się zmarnowało. Dlatego postanowiliśmy gotować dla ludzi, którzy dbają o nasze życie i zdrowie – mówiła naszej redakcji po ogłoszeniu akcji.
Na jej apel zareagowali inni restauratorzy, którzy spontanicznie przyłączali się do wspólnego gotowania. Dzięki temu codziennie na przejście graniczne w Świecku i Słubicach oraz do szpitala w Słubicach trafiały pełnowartościowe i ciepłe posiłki. Łącznie około 1000.
Lokalna społeczność doceniła
Władze szpitala doceniły pomoc. - Walka z epidemią łączy nas mieszkańców i wyzwala pokłady solidarności społecznej. Każdy gest, każda butelka wody, gorący obiad, to nieoceniona pomoc, za którą jesteśmy ogromnie wdzięczni – napisały w oświadczeniu na swojej stronie.
Na ciepłe posiłki mogli liczyć również ratownicy medyczni
Pomysłowi przyklasnęli także internauci, którzy pod naszym postem na Facebooku w samych superlatywach wyrażali się o takiej formie pomocy. Niektórzy nawet deklarowali, że po skończonym kryzysie będą jadać tylko w tych restauracjach, które w trudnych czasach potrafiły pomóc innym, mimo własnych kłopotów.
Pomogli, mimo kłopotów
– Niestety, nasze lokale są w większości zamknięte i nie zarabiamy. Niektórzy z nas robią dowozy, ale w ten sposób ciężko zrobić na utrzymanie firmy i pracowników. Dlatego musieliśmy wysłać ich na urlop, a co dalej będzie, tego nie wiemy – mówi A. Okińczyc.
Pomysłodawczyni akcji Anna Okińczyc (w środku)
Jednak, jak podkreśla, cieszy się ogromne, że w tych trudnych czasach udało się jej zjednoczyć ludzi z branży gastronomicznej w jednym celu – pomocy innym.
Poznaj tych, którzy gotowali
- Chciałabym wam wszystkim serdecznie podziękować. Wspólnymi siłami się udało! Trzymam za was wszystkich kciuki i życzę powodzenia. Jesteście wielcy – tymi słowami zwróciła się w krótkim podsumowaniu przesłanym do pozostałych restauratorów.
A do kogo dokładnie? Warto poznać i zapamiętać te lokale, które przyłączyły się do akcji.
- Villa Casino
- Catering Szubert
- Restauracja La Vie
- MK Catering
- Bar Delta
- Restauracja Portofino
- Pizzeria Krowa i kurczak
- Restauracja Douane
- Restauracja Do syta
- Restauracja Anka
- Restauracja Ramzes
- Patrol Pizza
- Restauracja Wietnamska (duży bazar)
- Orient Expres
- Bambus
- Arpack (dostarczył opakowania)