Jako praktykujący ateista (tzn. praktykujący ateizm - uświadamiający religijne absurdy, nie tylko katolickie), chciałbym zacytować kilka niedorzeczności z tzw. "pisma świętego", ubarwionych moim komentarzem. Stary i nowy testament znam prawie na pamięć (jak wielu ludzi wyznających tylko racjonalizm - szkoda, że katolicy nie znają zbyt dobrze swojej teoretycznie najważniejszej publikacji); jeśli ktoś chciałby zweryfikować podane niżej cytaty, polecam
www.biblia.info.pl (bliblia online) - podaję dla ułatwienia oznaczenia wersetów które wystarczy skopiować (kopiuj/wklej) i wrzucić do wyszukiwarki na w/w stronie - dla ortodoksów - polecam dowolne wydanie papierowe ;-)
Z Ewangelii Św. Mateusza (chyba najlepsza dla tropicieli katolickich absurdów):
34 Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. 35 Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; 36 i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy.
Mt 10, 34-36
- jak to się ma do 10-ciu przykazań i tzw. misji Jezusa? Toż to raczej dywersja :-D
--
21 Ktoś inny spośród uczniów rzekł do Niego: Panie, pozwól mi najpierw pójść i pogrzebać mojego ojca! 22 Lecz Jezus mu odpowiedział: Pójdź za Mną, a zostaw umarłym grzebanie ich umarłych!
Mt 8, 21-22
- czyli pogrzeby stoją w sprzeczności z ewangelią... Dodatkowo umarli mają się grzebać sami!
--
15 prosił: Panie, zlituj się nad moim synem! Jest epileptykiem i bardzo cierpi; bo często wpada w ogień, a często w wodę. 16 Przyprowadziłem go do Twoich uczniów, lecz nie mogli go uzdrowić. 17 Na to Jezus odrzekł: O, plemię niewierne i przewrotne! Jak długo jeszcze mam być z wami; jak długo mam was cierpieć? Przyprowadźcie Mi go tutaj! 18 Jezus rozkazał mu surowo, i zły duch opuścił go. Od owej pory chłopiec odzyskał zdrowie.
Mt 17, 15-18
- teraz już wiemy, że neurologia to nauka o piekle, a epilepsja jest wynikiem opętania
--
5 Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę. 6 Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie. 7 Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani.
Mt 6, 5-7
- jak to się ma do odmawiania różańca? Jak to się ma do mszy świętej, liturgii, kapiących od złota szat, obrazów, rzeźb, przepychu Watykanu?
--
I jeszcze jeden cudowny kwiatek z ewangelii Św. Jana:
25 Ten, kto kocha swoje życie, traci je, a kto nienawidzi swego życia na tym świecie, zachowa je na życie wieczne.
J 12, 25
- czyli samobójcy powinni być chowani z honorami! Dlaczego kościół często odmawia im pochówku? Przecież to sprzeczne z ewangelią!
Oczywiście można tak jeszcze długo, bardzo długo. Stary i nowy testament zmieniał się na przestrzeni wieków, wypadały całe wersy a nawet ewangelie - co już stoi w sprzeczności z nauczaniem Jezusa, ten bowiem zakazywał jakichkolwiek zmian w ewangeliach - ale nie pod groźbą męk piekielnych, ponieważ piekło to wymysł jednego z watykańskich soborów.
Ale oczywiście, nikt nikomu nie zabrania posyłania dzieci do komunii :-D Katolicyzm z każdym wiekiem staje się jednak religią coraz mniej mającą wspólnego ze swoimi korzeniami oraz nie mającą prawie nic wspólnego z Chrześcijaństwem. A to jest już bardzo przykre - a szczególnie powinno to być przykre dla katolików, chociaż zwykle nie jest.