Pięć lat temu przeprowadziliśmy się z Dortmundu do Słubic.
Chciałam, aby dzieci chodziły do polskiej szkoły.
Mąż pracuje w Berlinie, a ja we Frankfurcie.Obecnie mieszkamy we Frankfurcie. Słubice to specyficzne miasto nastawione wyłącznie na handel i usługi dla Niemców.
Wynajem mieszkania to kosmos. Wzięliśmy lokal w nowym budownictwie bowiem mieszkania w poniemieckich kamienicach maja cenę apartamentów.
Z sąsiadami nie mieliśmy o czym rozmawiać, bo oni tylko o bazarze , towarze i pieniądzach.
W sklepach i na stacjach paliw drożyzna. Chcąc zrobić normalne zakupy raz na tydzień jeździliśmy do Zielonej Góry lub Gorzowa. Pomimo kosztów paliwa i tak było o ponad 30 % taniej niż w Słubicach i jeszcze taniej się tam auto zatankowało.
Po wpuszczeniu do Polski Ukraińców zaczęła się tragedia. Nie rozumieją po polsku, źle rozkładają towar na pólkach a zapytani o coś bełkoczą coś pod nosem po ukraińsku.
Tragedią były bieżące serwisy i naprawy samochodów. Zdecydowana większość warsztatów na bezczelnego unika wystawiania faktur za wykonane zlecenie. Podjechałem do jednego warsztatu i mówiąc po polsku dowiadywałem się o cenę wymiany oleju , wymiany kół oraz naprawy hamulców w samochodzie znajomego. Dostałem zobowiązujący kosztorys tych napraw, wyszło 959 zł z fakturą Vat 23 procent czyli 215,51 Euro
Trzy dni później podjechał mój kolega z pracy w Berlinie tym samym samochodem i co usłyszał: ten sam zakres napraw 375 Euro. Zapytany o fakturę mechanik stwierdził, że to się nie będzie opłacać bo musi do tego dołożyć 23 %. Zaproponował 430,50 Euro. Gorliwie poinformował o tym że u niego nikt nie bierze rachunków, bo chce mieć taniej.
Podobna sytuacja miała miejsce w kilku innych warsztatach w Słubicach. Przecież to jawne oszukiwanie klientów i urzędu finansowego.
Nie żałujemy wyprowadzki do Frankfurtu. Wynajem mieszkania porównywalny cenowo do Słubic, przy zakupie nowego mieszkania jest wprawdzie drożej ( w końcu to Niemcy ) lecz przy skali oprocentowania kredytów to Pikuś.
Słubic z powyższych powodów do zamieszkania nie polecamy !!!