jurand napisał:
OSIR- tu też wykręcają nam takie loda za plecami, że aż się dziwię że mieszkańcy o tym głośno nie mówią.
Piękny ośrodek sportowy, odnowione boiska, odnowione trybuny, duży otwarty basen, ogromne tereny leśne. Wpompowano w to ogromne pieniądze, zarówno unijne jak i te z naszych podatków TYLKO PO TO BY ZROBIĆ Z TEGO SPÓŁKĘ;/;/
Tak tak, OSIR chcą sprywatyzować, najpierw wpompowano w to nasze pieniądze, by teraz za grosze to oddać i przyklepać sobie stołki w zarządzie. OSIR będzie prywatny! Koniec z chodzeniem na boiska boczne, koniec ze spacerkami po lesie- to będzie teren prywatny, teren na którym ktoś będzie trzepał grubą kasę- dodajmy że tereny dużego bazaru też należą do OSIRU a umowa podpisane a niespełna 10 lat uniemożliwia prawo pierwokupu ziemi przez bazarowiczów. Rozegrano to bardzo sprytnie po cichu długodystansow tak by nie wzbudzić wielkiego szumu.... ale powiedzmy stanowcze nie! Nie bójmy się sprzeciwiać nie fair zagrywkom wobec nas mieszkańców którzy mamy w to wszystko nasz wkład w naszych podatkach które wpadają bezpośrednio do kasy gminy!
Widzę, że już zaczyna się kampania wyborcza. Bardzo ciekawie
Wypowiem się co do jednego tematu który poruszyłeś, bo pozostałe średnio mnie interesują i zorientowany też nie jestem. Chodzi o OSiR i twoje błędne wywody. Tu akurat jestem zorientowany, bo oprócz tego, że jestem aktywnym tenisistą, to śledzę na bieżąco co w sporcie słubickim piszczy. Najgorsze jest to że ludzie tacy jak ty wypowiadają swoje opinie jako pewne i sprawdzone fakty, a niestety jest to kompletną bzdurą i straszeniem ludzi.
Po pierwsze podaj mi proszę dokument lub uchwałę gdzie jest napisane że OSiR będzie prywatyzowany?? Będzie komunalną spółką prawa handlowego, czyli ze 100% udziałem gminy, czyli mówiąc zrozumialej GMINA BĘDZIE NADAL OSIRU WŁAŚCICIELEM. Jak nie wierzysz zajrzyj do odpowiedniej uchwały rady miejskiej. Będzie działał na tej samej zasadzie co np. miejskie wodociągi.
Nie strasz ludzi, że będzie koniec z chodzeniem na boiska boczne i spacer po lesie - to już jest kompletna bzdura. Las wokół OSIR zawsze był i będzie terenem komunalnym. A jak spółka będzie komunalna, czyli gminna to jak ma zakazać swoim wyborcom/mieszkańcom korzystania z obiektów???? TO już w ogóle nonsensowna teza.
Czy zastanowiłeś się w ogóle dlaczego OSIR ma zacząć działać jako spółka? A może właśnie dlatego, żeby w końcu zaczął działać jak firma - sprawnie, dynamicznie zarządzany, z obrotną kadrą kierowniczą, która będzie potrafić przygotować ofertę dla klubów, organizacji, związków sportowych. Żeby mieszkańcy mogli korzystać z możliwości OSIRu które teraz niszczeją (patrz odnowa biologiczna, sauna, siłownia).
Zawsze jest tak, że gdy się jest na tzw. państwowym to ma sie wszystko w d...ie bo jakoś to będzie, gmina da dotację i będzie spokój. Gdy OSIR zacznie działać jako spółka będzie musiał wypracowywać zyski, "walczyć" o klienta / konsumenta jego usług. I tu nie chodzi tylko o przeciętnego Kowalskiego ze Słubic, który przyjdzie z synkiem pograć w piłkę, ale organizację konkretnych imprez, zgrupowań sportowych, szkoleń, konferencji.
Nie będzie już darmowej kasiorki z naszego budżętu w myśl zasady czy się stoi czy się leży.... Trzeba będzie zakasać rękawy i zacząć wypracowywać zyski, nie tylko dobrze wyglądać w reportażach w HTS.
Taka spółka ma zarząd, ma radę nadzorczą, ma roczne bilanse zysków i strat. Działa zgodnie z prawami rynku, nie jak państwowy moloch.
Teraz OSIR to jedna wielka tragedia. Przypominacie sobie imprezy organizowane przez nich? Bal sylwestrowy, jakiś karnawał, pisano o tym nawet na tym portalu. Musieli odwołać imprezę bo nie było chętnych - trudno się dziwić tak niskiej frekwencji, bo jak zobaczyłem plakat tej imprezy, to od razu mi się odechciało tam iść - to są szczegóły, ale one tworzą całość, co powoduje, że klient przyjdzie i kupi usługę. Takich "szczególików" osirowych jest więcej.
Dopóki w takiej spółce nie będzie zasad normalnego rynku nie będzie ona normalnie działać.
Ja chętnie zapłacę za wejście na saune, siłownie, pogranie z kumplami na sali w nogę czy tenisa na korcie z synem. Ale niech mi ktoś da konkretną ofertę, przygotuje obiekt na poziomie, bez kurzu, smrodu czy zniszczonych piłek.
To własnie teraz wg mnie nasze pieniądze z budżetu są marnotrawione przez złe zarządzanie spółki. I jestem za tym żeby był wreszcie porządek, a przekształcenie osir w spółkę to pierwszy krok do tego. Tyle się przecież mówi i pisze w promocyjnych folderach gminnych, że to nasza perełka. Czas najwyższy by stała się nią naprawdę.
Naprawdę życzę powodzenia i mam nadzieję, że OSIR stanie wreszcie na nogi i wszyscy będziemy z niego dumni.