Jak zapewniają klubowiczki, pomimo panującej za oknami chłodnej aury, pierwsze spotkanie przebiegło w niezwykle ciepłej atmosferze. Panie dyskutowały i wymieniały się spostrzeżeniami na temat wielorakich możliwości zastosowania dyni w przepisach kulinarnych na dania słodkie, pikantne czy wytrawne. Podkreślano walory smakowe i zdrowotne popularnego o tej porze roku warzywa.
Gwoździem programu było wspólne gotowanie dyniowej zupy wg przepisu Kazimiery Staniak, jednej z uczestniczek "Kulinarnych czwartków". - Tę prostą i smaczną zupę może zrobić każdy - podkreślała z uśmiechem. Poniżej podajemy sekrety receptury zdradzone nam przez klubowiczkę.
Zupa z dyni według Kazimiery Staniak
- 1 kg dyni obranej
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 2 i ½ litra wody
- ½ litra mleka
- 3-4 łyżki cukru
---
Jak potwierdzają organizatorzy "Kulinarnych czwartków", kolejne spotkania klubu będą się odbywać w każdy pierwszy czwartek miesiąca. Tematem następnego będzie "Śledź w roli głównej". Zapraszamy do biblioteki już 1 grudnia.