Kliknij przycisk i otwórz MENU >>
Jak już mogliście przeczytać w naszej poprzedniej publikacji, w bibliotece miejskiej ruszył nowy cykl spotkań dla miłośników gotowania. Pierwsze z nich odbyło się 3 listopada. Jego efektem była możliwość delektowania się jesienną zupą z dyni według przepisu jednej z uczestniczek.

kulinarna dynia_1

Jak zapewniają klubowiczki, pomimo panującej za oknami chłodnej aury, pierwsze spotkanie przebiegło w niezwykle ciepłej atmosferze. Panie dyskutowały i wymieniały się spostrzeżeniami na temat wielorakich możliwości zastosowania dyni w przepisach kulinarnych na dania słodkie, pikantne czy wytrawne. Podkreślano walory smakowe i zdrowotne popularnego o tej porze roku warzywa.

kulinarna dynia_2

Gwoździem programu było wspólne gotowanie dyniowej zupy wg przepisu Kazimiery Staniak, jednej z uczestniczek "Kulinarnych czwartków". - Tę prostą i smaczną zupę może zrobić każdy - podkreślała z uśmiechem. Poniżej podajemy sekrety receptury zdradzone nam przez klubowiczkę.

Zupa z dyni według Kazimiery Staniak
  • 1 kg dyni obranej
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 i ½ litra wody
  • ½ litra mleka
  • 3-4 łyżki cukru
Dynię kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy do miękkości, dodajemy cukier, cukier waniliowy, wlewamy mleko. Raz jeszcze zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia miksujemy. Możemy podawać z makaronem, grzankami. Łyżeczka dżemu z żurawiny lub z wiśni dodana do każdej porcji urozmaici smak, ale również doda dekoracyjnego akcentu.

---

Jak potwierdzają organizatorzy "Kulinarnych czwartków", kolejne spotkania klubu będą się odbywać w każdy pierwszy czwartek miesiąca. Tematem następnego będzie "Śledź w roli głównej". Zapraszamy do biblioteki już 1 grudnia.
Spodobał Ci się artykuł? Daj lajka i udostępnij dalej. Dziękujemy :)

Chcesz dodać komentarz do artykułu? Zaloguj się lub zarejestruj swoje konto na portalu.