Każdy ma inny gust i lubi nieco inne smaki. Dotyczy to nie tylko jedzenia, ale także picia. Szczególnie wśród konsumentów kawy zdania są podzielone – jedni preferują czarną, intensywną w smaku robustę, inni klasyczny, czysty przelew, a jeszcze inni delikatne latte. Wiele zależy od urządzenia do parzenia oraz jego możliwości. W miejscach, gdzie przewija się codziennie sporo osób jak biura, restauracje, kawiarnie czy hotele najczęściej stawia się na dobrej klasy ekspres ciśnieniowy, który umożliwi wykonanie największej ilości pod względem różnorodności kaw i napojów na ich bazie. Jakie ziarna warto wybrać, by zadowolić kubki smakowe każdego?
Jakie ziarna wybrać pod ekspres ciśnieniowy?
Kawa w miejscach komercyjnych i biurach zazwyczaj musi smakować różnym osobom, o różnych preferencjach, a ekspres często nie jest obsługiwany przez baristów, a przez osoby, które używają go intuicyjnie. W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na stopień wypalenia ziaren. Do ekspresów ciśnieniowych nie nadają się kawy jasno palone. Najlepiej wybrać średnio wypaloną lub nawet w kierunku ciemnego. Oznacza to, że kawa będzie miała więcej deserowych, lekko słodkich aromatów i raczej znikomą kwasowość. Warto na początek postawić na klasyczną Brazylię lub Kolumbię. Młynek warto ustawić na najdrobniejsze możliwe mielenie, ale tylko podczas namielania, aby zminimalizować naprężenia w żarnach podczas ich zbliżania do siebie. Można również przeprowadzić mały test – kupić kilka rodzajów kawy i wśród pracowników przeprowadzić ankietę, które rozwiązanie będzie smakować najlepiej. Starannie wyselekcjonowane ziarna i ofertę dedykowaną dla biura znajdziesz na https://www.roastains.com/kawa-do-biura.
Single origin czy blend?
W kawiarni czy hotelowej restauracji zwykle na młynku znajduje się blend czyli mieszanka dwóch lub więcej typów ziaren z różnych stron świata. Może to być sama arabika albo połączenie z robustą. To drugie rozwiązanie zapewnia nieco większą dawkę kofeiny i wprowadza do słodszych ziaren nieco więcej goryczki. Dobrej jakości blendy pokochało wiele osób. Single origin to ziarna pochodzące z jednej plantacji. Mają określony profil sensoryczny, wynikający z wyjątkowych warunków panujących w danym regionie, na którym znajduje się plantacja.
Jeżeli szukasz dobrej jakości kawy, która zaskoczy każdego, to warto nawiązać współpracę z https://www.roastains.com/. To palarnia kawy, która w swojej ofercie ma ziarna z segmentu speciality. Dzięki stałej współpracy możesz zapewnić sobie pewne dostawy kawy w dużych, ekonomicznych opakowaniach. Sprawdź pełną ofertę na https://www.roastains.com/kawa-do-hotelu. Znajdziesz nie tylko klasyczne rozwiązania, ale także ziarna dedykowane pod inne metody parzenia. Na specjalne życzenie można zamówić mieloną kawę, na przykład pod dripa czy ekspres przelewowy. To znacząco ułatwia proces parzenia, szczególnie osobom, które potrzebują dawki kofeiny i nie skupiają się na samym procesie przygotowania naparu.
[artykuł partnerski]