Solidne i wytrzymałe opakowania są niezbędne, kiedy prowadzi się biznes cukierniczy, piekarniczy lub - generalnie - gastronomiczny. Mają chronić jedzenie przed uszkodzeniami, przedłużać jego trwałość i ułatwić transport jedzenia.
Solidne i wytrzymałe opakowania są niezbędne, kiedy prowadzi się biznes cukierniczy, piekarniczy lub - generalnie - gastronomiczny. Mają chronić jedzenie przed uszkodzeniami, przedłużać jego trwałość i ułatwić transport jedzenia. Niektóre opakowania mogą pełnić funkcję dekoracyjną. Jakie zatem powinny być opakowania cukiernicze?
Opakowania cukiernicze
Opakowania cukiernicze są konieczne w przypadku profesjonalnych cukiernii, ale przydają się także osobom, które zajmują się cukiernictwem amatorsko, na przykład wtedy, kiedy taka osoba urządza przyjęcie i chciałaby wręczyć gościom ciasto lub jakikolwiek inny wypiek na wynos. Opakowania cukiernicze chronią żywność przed uszkodzeniem, przedłużają jej świeżość i pozwalają ją bezpiecznie przetransportować.
Opakowania cukiernicze to m.in.:
- składane i zamykane pojemniki - zapewniają bezpieczny transport oraz przechowywanie ciast, tortów lub ciastek,
- pojemniki na przekąski,
- torby,
- podkłady pod wypieki,
- rożki,
- kwadratowe opakowania - niezbędne w cukierni, piekarni lub firmie cateringowej. Sprawdzają się również w przypadku uroczystości prywatnych,
- złote krążki - wykonane z tektury i pokryte folią aluminiową oraz powłoką ochronną na tłuszcze. Mogą pełnić funkcję podstawek pod ciasta i torty,
- składane kartony - mają zabezpieczać wypieki przed uszkodzeniami mechanicznymi w trakcie transportu,
- tacki na tort.
Takie opakowania cukiernicze oferuje hurtownia opakowań PAKO. W swojej ofercie firma posiada także m.in.: kartoniki na ciastka, papilotki do muffinów lub koszyczki na tort.
Opakowania gastronomiczne
Opakowania w gastronomii różnią się między sobą chociażby surowcem, z którego powstały: plastik, papier, tektura, bambus, drewno, tworzywa sztuczne.
Opakowania gastronomiczne to m.in.:
- pudełka,
- tacki,
- papiery pakowe,
- opakowania na dania typu fast-food,
- koperty,
- kubełki,
- kubki na wynos,
- pojemniki,
- torby.
Oczywiście, innych opakowań użyjemy w przypadku kebaba lub makarony na wynos, a innego do frytek lub ciasta. Jednak wszystkie opakowania w gastronomii muszą być lekkie, wytrzymałe, solidne i bezpieczne w kontakcie z żywnością. Powinny także umożliwiać przetransportowanie jedzenia z jednego miejsca do drugiego.
Część opakowań jest plastikowa, a część - z papieru, tektury, bambusu, drewna, aluminium, etc. Opakowania ekologiczne są tak samo wytrzymałe i solidne jak ich plastikowe odpowiedniki. Niektóre opakowania można poddać recyklingowi - drewno, papier, bambus, tektura, trzcina cukrowa, do pewnego stopnia PET, a niektóre - nie. Jednak każdy z nich powinien spełniać swoje funkcje.
[artykuł partnerski]