Kliknij przycisk i otwórz MENU >>

Solidne i wytrzymałe opakowania są niezbędne, kiedy prowadzi się biznes cukierniczy, piekarniczy lub - generalnie - gastronomiczny. Mają chronić jedzenie przed uszkodzeniami, przedłużać jego trwałość i ułatwić transport jedzenia. 

Solidne i wytrzymałe opakowania są niezbędne, kiedy prowadzi się biznes cukierniczy, piekarniczy lub - generalnie - gastronomiczny. Mają chronić jedzenie przed uszkodzeniami, przedłużać jego trwałość i ułatwić transport jedzenia. Niektóre opakowania mogą pełnić funkcję dekoracyjną. Jakie zatem powinny być opakowania cukiernicze?

Opakowania cukiernicze

Opakowania cukiernicze są konieczne w przypadku profesjonalnych cukiernii, ale przydają się także osobom, które zajmują się cukiernictwem amatorsko, na przykład wtedy, kiedy taka osoba urządza przyjęcie i chciałaby wręczyć gościom ciasto lub jakikolwiek inny wypiek na wynos. Opakowania cukiernicze chronią żywność przed uszkodzeniem, przedłużają jej świeżość i pozwalają ją bezpiecznie przetransportować. 

Opakowania cukiernicze to m.in.:

  • składane i zamykane pojemniki - zapewniają bezpieczny transport oraz przechowywanie ciast, tortów lub ciastek,
  • pojemniki na przekąski, 
  • torby,
  • podkłady pod wypieki,
  • rożki, 
  • kwadratowe opakowania - niezbędne w cukierni, piekarni lub firmie cateringowej. Sprawdzają się również w przypadku uroczystości prywatnych,
  • złote krążki - wykonane z tektury i pokryte folią aluminiową oraz powłoką ochronną na tłuszcze. Mogą pełnić funkcję podstawek pod ciasta i torty,
  • składane kartony - mają zabezpieczać wypieki przed uszkodzeniami mechanicznymi w trakcie transportu,
  • tacki na tort. 

opakowanie2

Takie opakowania cukiernicze oferuje hurtownia opakowań PAKO. W swojej ofercie firma posiada także m.in.: kartoniki na ciastka, papilotki do muffinów lub koszyczki na tort. 

Opakowania gastronomiczne

Opakowania w gastronomii różnią się między sobą chociażby surowcem, z którego powstały: plastik, papier, tektura, bambus, drewno, tworzywa sztuczne.

Opakowania gastronomiczne to m.in.:

  • pudełka,
  • tacki,
  • papiery pakowe,
  • opakowania na dania typu fast-food,
  • koperty,
  • kubełki,
  • kubki na wynos,
  • pojemniki,
  • torby.

Oczywiście, innych opakowań użyjemy w przypadku kebaba lub makarony na wynos, a innego do frytek lub ciasta. Jednak wszystkie opakowania w gastronomii muszą być lekkie, wytrzymałe, solidne i bezpieczne w kontakcie z żywnością. Powinny także umożliwiać przetransportowanie jedzenia z jednego miejsca do drugiego. 

Część opakowań jest plastikowa, a część - z papieru, tektury, bambusu, drewna, aluminium, etc. Opakowania ekologiczne są tak samo wytrzymałe i solidne jak ich plastikowe odpowiedniki. Niektóre opakowania można poddać recyklingowi - drewno, papier, bambus, tektura, trzcina cukrowa, do pewnego stopnia PET, a niektóre - nie. Jednak każdy z nich powinien spełniać swoje funkcje.

[artykuł partnerski]

Spodobał Ci się artykuł? Daj lajka i udostępnij dalej. Dziękujemy :)

Chcesz dodać komentarz do artykułu? Zaloguj się lub zarejestruj swoje konto na portalu.