Kliknij przycisk i otwórz MENU >>
Przygotowywanie przetworów w słoikach to domena nie tylko mam i babć – coraz więcej osób docenia domowe dżemy, keczupy czy soki. Niedługo będzie okazja się nimi pochwalić.

weki

Uwaga miłośnicy wekowania! 7 grudnia o godz. 12. w wiejskiej świetlicy w Kowalowie odbędzie się wydarzenie pt. „Jesienny konkurs kulinarny. Wekujemy jesień”.

Konkurs organizuje Jan Skałecki, znany regionalista z Kowalowa, a patronat merytoryczny nad nim sprawuje Polska Izba Produktów Regionalnych i Lokalnych "Nasze Kulinarne Dziedzictwo".

Wyroby będą oceniane przez jury w 6 kategoriach:
  • wyroby mięsne,
  • wyroby roślinne, warzywne (np. chleb, ketchup),
  • wyroby owocowe (np. soki, dżem),
  • dary natury,
  • wypieki babuni
  • inne (np. nalewka, wino, miód).
W każdej kategorii jury wyróżni 4 najlepsze osoby, które w nagrodę otrzymają książkę kulinarną. Co ważne, jedna osoba może startować w maksymalnie 2 kategoriach.

Nie zabraknie też atrakcji dla podniebienia z dynią w roli głównej: na miejscu gotowana będzie staropolska zupa dyniowa na mleku z zacierkami, a słodkim akcentem będzie ciasto dniowe.

Wstęp na konkurs jest wolny. W razie pytań można dzwonić pod nr 606 303 736.
Spodobał Ci się artykuł? Daj lajka i udostępnij dalej. Dziękujemy :)

Chcesz dodać komentarz do artykułu? Zaloguj się lub zarejestruj swoje konto na portalu.