Produkty lokalne

Więcej
2011/04/08 17:43 #8649 przez olivia
Produkty lokalne was created by olivia
Witam,
od miesiąca mieszkam w tym uroczym miasteczku i dopiero je poznaję :)
Mam do Was pytanie: czy zakupujecie produkty od lokalnych przedsiębiorców i czy możecie kogoś polecić? Chodzi mi o produkty spożywcze (np. miód, wędliny itp.?), ale chętnie dowiem się o osobach "dorabiających" na swoim hobby :)
Pozdrawiam.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2011/04/08 19:52 #8650 przez teodorek
Replied by teodorek on topic O: Produkty lokalne
moge tobie podpowiedziec jesli orjetujesz gdzie sa blaszaki na warrzyniaka tak jest sklep golicki oni posiadaja swoje wyroby mięso pieczywo mleko

Więcej
2011/04/08 20:18 #8651 przez vader
Replied by vader on topic O: Produkty lokalne
każde praktycznie pieczywo w słubicach jest od "lokalnych".
np.chleb z kowalowa, torzymia lub sulęcina.

lokalny nie znaczy zawsze super, wsrod kazdej z tych piekarni mozna spotkac chleb zarowno swietny, bez dodatkow, jak i niestety oszukany, nadmuchany, albo farbowany karmelem "nibyrazowiec"

w biedronce tez reklamują że "sami pieką" bułki, ale co to za pieczenie, z gotowych półfabrykantów, bułka cała sztuczna, nafaszerowana ulepszaczami, a całe spoleczenstwo zapycha sie takim bezwartościowym styropianem, bo tanie i takie "świeżutkie"

jesli chodzi o miecho to nie wiem, bo nie jadam wogle, nie sądzę rowniez zeby w golicach robili je wg "recepty babuni", wyrób wędlin, to wszędzie jest teraz przemysł i musi być wydajność, czasem mnie zastanawia bezmózgie zachowanie klientów, którzy kupują wędliny w promocjach po 10-15 zł za kilogram, czy wy wiecie że 1kg wędliny nie może tyle koszotwac, sam surowiec jest droższy przeciez, ona musi byc więc napchana wodą i konserwantami, żeby złapać masę

jak juz musicie jesc mieso, do czego nie namawiam, to już lepiej kupic rzadziej, ale lepsze, za 20-25 zł kg, broń boże o ładnym, czerwonym kolorze, dobra wędlina musi być koloru szarego, mało atrakcyjnego, i żadne mielone bloki, tylko takie z naturalnie wyglądających całych kawałków zwierzaczka z którego jest wędlina.

a jeśli chodzi o lokalne warzywa to wiem ze jak jest sezon to np. w kunowicach sprzedają, czasem na placu obok mencla sprzedają pomidory, ziemniaki, ale wcale nie w korzystnych cenach, dobrą opcją jest kupować od tych co jeżdzą po mieście busem, dzwonią domofonem i wołają: jajeczka, ziemniaczki - jest naprawdę tanio i z lokalnej produkcji

Więcej
2011/04/08 22:05 #8652 przez olivia
Replied by olivia on topic O:Produkty lokalne
Dzięki za podpowiedzi :)
Vader - niezły wykład na temat mięsa :D Dziś właśnie dorwałam taką szarą i nawet zieloną w środku kiełbasę (w mięsnym również dostałam wykład na temat wyglądu porządnej wędlinki) i po wypróbowaniu stwierdzam, że jest super :)
Czekam na dalsze informacje, może jakieś zielarstwo? wyroby kosmetyczne,itp.?

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas