ulatniający się gaz

Więcej
2018/01/22 18:37 #31803 przez tyszken88
ulatniający się gaz was created by tyszken88
witam ostatnio chodził pan z urządzeniem wykrywającym przecieki gaz i ja takowy przeciek minimalny mam wszystko zanotował podpisałam się i teraz pytanie dodam ze mam mieszkanie komunalne czy w takim przypadku zostanie mi to zrobione na koszt wspólnoty czy muszę to zrobić we własnym zakresie i na swój koszt ?

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2018/01/23 07:42 #31807 przez ja28rek
Replied by ja28rek on topic Odp: ulatniający się gaz
Jak do licznika to gazownia ma zrobić na swój koszt. Jak przy samym piecu lub kuchence to raczej sam musisz pokryć koszta, ale bym polemizował, bo jesteś najemcą i według przepisów osoba która wynajmuje mieszkanie a do takiej się zaliczasz to powinna gmina pokryć koszta. Zgłoś się do nich, ale na pewno odeślą cię z odpowiedzią że nie mają pieniędzy. Pozdrawiam.

Więcej
2018/01/23 08:13 #31809 przez tyszken88
Replied by tyszken88 on topic Odp: ulatniający się gaz
dzieki

Więcej
2018/01/25 14:51 #31845 przez Ariel Pawelczyk
Replied by Ariel Pawelczyk on topic Odp: ulatniający się gaz
nie do końca się zgodzę z ja28rek. Sprawa wygląda następująco:
instalacja gazowa budynku dzieli się następująco:
- odcinek zewnętrzny tzw. przyłącze prowadzące do budynku, granicznym punktem jest miejsce gdzie znajduje się główny zawór gazu. do tego momentu konserwacja obsługa awarie itd, należą po stronie gazowni.
- odcinek wewnątrz budynku od którego rozchodzi się do poszczególnych mieszkań. do licznika lokalowego, jest to tzw. część wspólna a właścicielem jest wspólnota mieszkaniowa. Koszty konserwacji napraw itd, ponosi wspólnota ( czasami się można pokusić o stwierdzenie że kolanko wlotowe do licznika (tzw. "lewe" należy do wspólnoty , a kolanko wylotowe tzw. "prawe" do właściciela mieszkania. Generalnie wszystko co prowadzi już od licznika do mieszkania należy do instalacji wewnętrznej i za to odpowiada właściciel

Ariel Pawelczyk, słubiczanin od drugiego roku...

Więcej
2018/01/25 17:01 #31849 przez tyszken88
czyli mam czekać aż ktoś przyjdzie i usunie mi awarię

Więcej
2018/01/25 17:37 #31851 przez ja28rek
Replied by ja28rek on topic Odp: ulatniający się gaz
Jak ulatnia się gaz to na co czekasz? Trzeba jak najszybciej usunąć usterkę jak ci życie miłe. Jak gdzieś na przyłączu ucieka to wezwij gazownika i niedrogo ci zrobi a jak nie chcesz to wezwij służby i ewakuują cały blok i wtedy gmina może się zajmie problemem.

Więcej
2018/01/26 08:10 #31859 przez tyszken88
USTERKA USUNIĘTA WEZWAŁEM PANA Z GAZOWNI I WSZYSTKO JEST JUZ W 100% OK WYSTARCZYŁO TYLKO MOCNIEJ DOKRĘCIĆ

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas