- Otrzymane podziękowania: 4
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
A dlaczego wcześniej mógł być?xy37 napisał: poza tym czemu niby ma byc darmowy??
Zwykły kalkulator wystarczy żeby policzyć, że żeby pokryć tylko koszty utrzymana basenu płacić musieliby wszyscy i to kilka razy drożej. Twierdzę więc, że kwoty 2 i 5 zł są wzięte z kapelusza, co za tym idzie bezzasadne, bo kosztów nie zwrócą, a wiele osób będzie zmuszonych z basenu zrezygnować.smoczyca napisał: Koszty są stałe ale istnieje też coś takiego jak inflacja.
Z czego to wywróżyłaś?Chcesz darmowego basenu?
Jestem dokładnie tego samego zdania, skoro Niemcy i pan Ciszewicz chcą wieży Kleista niech ją sobie wybudują za WŁASNE pieniądze a nie z naszych podatków.Zbuduj sobie go sam!
Aquapark w Słubicach, to akurat chybiony pomysł, nigdy by się nie zwróciły nakłady.Poprzedni burmistrz w swojej kampanii proponował Aquapark na łąkach. Potem kolejna propozycja przy urzędzie miejskim basen.
Nie się przekształcił, tylko przekształcił go pan Ciszewicz przy aprobacie radnych, nagradzając tym samym kolegów z kampanii wyborczej. Pamiętasz może kto został prezesem a kto potem wiceprezesem SOSiRu?A skończyło się na tym że SOSIR przekształcił się z zakładu budżetowego w spółkę prawa handlowego, czyli formę przynajmniej dwóch podmiotów w celach zarobkowych.
No, tylko że niektórzy mają taki zwyczaj, że lubią płacić nie swoimi pieniędzmi. Dwa przykłady podałem wyżej, chcesz więcej?W życiu nie ma nic za darmo. Za wszystko trzeba płacić.
To się nazywa solidarność, ja też nie korzystam z wielu dróg i chodników w mieście, co nie znaczy, że jestem przeciwny ich remontowi.Dlaczego obicążenie basenem ma dotyczyć wszystkich mieszkańców gminy, jeśli nieliczni z niego korzystają.
W taki, to znaczy jaki? Bo na razie nic nie uzasadniłaś.lbaczynska napisał: W taki sposób to wszystko można uzasadnić , że ma być za darmo.
Półkolonie mają być za darmo, sala, siłownia, stadion, stypy- a dlaczego nie , przecież niektórzy zrezygnują z tych usług bo za drogo. Pójdźmy dalej, śmieci za darmo, przedszkole - za darmo, podatki od nieruchomości - po co, przecież gmina taka bogata. No po prostu IV RP -lepsza zmiana. Jeszcze woda i kanaliza za darmo bo niektórzy się za rzadko myją i nie spłukują po siku. A jeszcze sale gimnastyczne w szkołach też za darmo.
Gdyż? Bo?lbaczynska napisał: Porównywanie wieży do basenu jest nielogiczne.
Obie finansowane z naszych podatków.Dwie różne sfery.
SOSiR nic na daje i nie dawał za darmo. Z tego co pamiętam, to na utrzymanie basenu dostawał pieniądze od Gminy, nie wiem czy teraz dostali mniej czy w ogóle, średnio mnie to interesuje.nadto SOSIR jest spółką prawa handlowego i obowiązuje ją ustawa o rachunkwości i ustawa o podku od osób prawnych i z tego co się orientuję to chyba nie może wszystkiego dawać za darmo, bo wtedy koszty związane z utzrymaniem basenu nie będzie mógł zaliczyć do swoich kosztów, VAT od tych kosztów też nie mógł by odliczyć, ale do końca pewien nie jestem jaki jaki jest status SOSIR. Nadto jak sosir będzie dawał wszystko za darmo to czy zaraz nie pojawią się głosy że przynosi jeszcze większe straty. Myślę jednak że cena zawejście nie jest jednak wysoka.
A co ma do rzeczy strefa przygraniczna? Niemcy i tak nie przyjeżdżają się tu kąpać.Powiedział bym że przy realiach przygranicznych raczej to cena śmiesznie niska.
Nie znam kosztów co do złotówki, ale bez najmniejszego problemu potrafię je oszacować i wiem, że zaproponowane kwoty nie pokrywają nawet ułamka tych szacunków.Poza tym nie wiesz jakie są koszty utrzymania basenu i nie wiesz czy cena ich nie pokrywa.
To chętnie wysłucham twoich. Po co nam wieża?Pomijąc to wszystko twoje argumenty są debilne.
A to już twoje konfabulacje. Pokaż mi gdzie napisałem, że basen ma być za darmo.Nie zróbmy tego dajmy tam. Jak żądasz basenu za darmo to czemu nie pszedszkoli za darmo, przecież miasto stać, po co w cokolwiek inwestować lepiej dać coś bezpłatnie.