Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
W tym akurat przypadku przetarg nie jest wymagany. Natomiast wszystkie PUK-i w RP mają podobne problemy, będąc PRL-owskimi reliktami, którym ciężko tak do końca przystosować się do gospodarki rynkowej.qqłka napisał: Chłopie ogarnij się.
Przetarg musi być bo tego wymaga ustawa, a kto do niego wystartuje i wygra to już inna sprawa.
Co do samego PUKU-u to to jest spółka, która podlega pod kodeks handlowy i jak sobie nie radzą na rynku to trudno. Dlaczego mieszkańcy mają ją utrzymywać, bo burmistrzowi marzy się jakieś stanowisko dla kolegi?
A artykuł 6d. ustawy to o czym mówi?dreamhost napisał: W tym akurat przypadku przetarg nie jest wymagany.
Precedensem w sprawie jest wyrok Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości C-573/07, na który powołują się samorządy, który stoi w sprzeczności z art. 6d i 6e. ETS jest organem wyższym, więc wszystko na to wskazuje, że u nas i w wielu innych gminach przetargu nie będzie.qqłka napisał:
A artykuł 6d. ustawy to o czym mówi?dreamhost napisał: W tym akurat przypadku przetarg nie jest wymagany.
Dopóki Polska jest członkiem UE musi respektować wyroki ETS i traktować ETS jako instancje wyższą. Chociaż powoływanie się na ten wyrok JEST kontrowersyjne i pokazuje jednocześnie, że prawo można nagiąć niemal zawsze.qqłka napisał: Ale w Polsce nie obowiązują wyroki jakiegoś tam trybunału tylko ustawy, i dopóki zapisy przedmiotowej ustawy nie zostaną zmienione, to jest jak jest. Czyli przetarg być musi.
dreamhost napisał: Chociaż powoływanie się na ten wyrok JEST kontrowersyjne i pokazuje jednocześnie, że prawo można nagiąć niemal zawsze.
eM napisał: Co do rozliczeń za osobe... Nie uważam żeby to tez był dobry sposób. Nie uważam aby moja 5 osobowa rodzina (wszyscy grzecznie zameldowani
), wytwarzała więcej smieci niz rodzina 4 osobowa... Co wiecej ja uważam że moja rodzina wytwarza mniej smieci niż niejedna 3 osobowa rodzina. Szczególnie iz makulature, puszki, szkło i plastik oddajemy do przedszkola które zbiera odpady... w związku z tym smietnik zapełnia mi sie ze dwa razy w tygodniu. A nasz smietnik pod blokiem zapełniają ludzie mieszkający w domkach jednorodzinnych i specjalnie do nas przywożący smieci. Dopóki to nie zostanie lepiej zorganizowane nie moge sie godzić na jakiekolwiek podwyzki!
eM napisał: Co do rozliczeń za osobe... Nie uważam żeby to tez był dobry sposób. Nie uważam aby moja 5 osobowa rodzina (wszyscy grzecznie zameldowani
), wytwarzała więcej smieci niz rodzina 4 osobowa... Co wiecej ja uważam że moja rodzina wytwarza mniej smieci niż niejedna 3 osobowa rodzina.