Z jogą po zdrowie
- Brandmed
-
Autor - Wylogowany
- Senior forum
-
Czym jest joga
Wywodzi się z Indii i jest jedną z najstarszych tradycji praktykowanych przez ludzi. Filozofią, która kładzie nacisk na samodoskonalenie oraz wewnętrzny rozwój każdego człowieka. Samo słowo joga ma wiele znaczeń. Najważniejsze z nich, to ujarzmienie, opanowanie własnego ciała i umysłu. Innym znaczeniem jogi jest droga, rozumiana jako forma konkretnych działań, kierujących nas do celu. Trzecim znaczeniem jest zjednoczenie. Od zarania dziejów myśli i działania człowieka ukierunkowane były w stronę osiągnięcia doskonałości i wewnętrznej spójności. Tego właśnie uczy joga. Jest praktycznym systemem osobistego rozwoju, który poprzez pracę z ciałem poprawia jakość życia i pomaga w utrzymaniu ciała w zdrowiu. Pogłębia koncentrację i wycisza napięty umysł, co w dzisiejszych czasach jest pewnego rodzaju zbawieniem i lekarstwem dla ciała oraz ducha.
Dla zdrowia fizycznego i psychicznego
Na zachodzie, najbardziej popularną metodą uprawiania jogi jest hatha-joga, która skupia się na pokonywaniu własnych słabości i walce z ograniczeniami. Praktykowanie hatha-jogi przynosi wiele pozytywnych efektów, a głównym z nich jest poprawa zdrowia fizycznego oraz kondycji psychicznej. Większość ludzi traktuje jogę jako swoistego rodzaju system gimnastyki, ćwiczeń dających poczucie relaksu i odprężenia. Joga skupia się na pracy z ciałem, i angażuje wszystkie jego partie. Ciało staje się sprawniejsze, bardziej elastyczne, silniejsze. Znikają dokuczliwe bóle kręgosłupa czy bóle głowy spowodowane napięciami i stresem. Poprawiona zostaje kondycja układu oddechowego i krwionośnego. Osoby uprawiające jogę posiadają lepsze samopoczucie, więcej energii, są bardziej zrelaksowane i odprężone.
Styl życia
Joga zmienia styl życia. Osoby praktykujące jogę kładą większy nacisk na zdrową dietę, rezygnują z używek, celebrują czas wolny, zdrowo i aktywnie spędzają wypoczynek. Są spokojniejsze i szczęśliwsze, co dodatkowo wpływa pozytywnie na relacje z innymi ludźmi, często je pogłębiając.
Wszystkie osoby chętne poznać jogę, a także osoby już praktykujące, Centrum Medyczne Brandmed zaprasza na zajęcia w każdy poniedziałek, środę i piątek o godzinie 18.30
Polsko-Niemieckie Centrum Medyczne...
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- merkaba
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 6
Wielu badaczy kultur wschodnich wyraźnie zaznacza, że joga z założenia zanurzona jest w świecie bogów i duchów i polega na przywołaniu ich obecności (co może doprowadzić do opętania), a poszczególne pozycje jogiczne poświęcone są różnym bożkom. Gesty i ćwiczenia w jodze nie mogą być więc neutralne duchowo.ćwicząc ją (choć nie zawsze świadomie), otwieramy się na działanie złych duchów i zostajemy wciągnięci w swoisty rodzaj bałwochwalstwa
co muwi egzorcysta Napotkałem przypadki, w których duch j o g i rozbijał małżeństwa, wywoływał kłótnie, zachęcał do aborcji i zabójstw oraz odciągał ludzi od wiary w Chrystusa i od Kościoła. Podczas modlitw o uwolnienie widziałem ludzi, u których praktykowanie j o g i uosobiło jej ducha i którzy mówi o sobie ‚I am Mr Yoga’ (Jestem Panem Joga)”.
a tutaj inne swiadectwo o. Joseph Marie Verlinde, duchowny katolicki, specjalista w dziedzinie chemii nuklearnej, doktor fizyki.
Czy mogę zatem, jako praktykujący katolik, gimnastykować się z pomocą jogi jedynie dla poprawy zdrowia? Odpowiem cytatem z mojego mistrza, który kiedyś uczył mnie jogi: “Nawet jeśli uprawiacie jogę tylko dla zdrowia, nie przeszkodzi to jodze dokonać swojego dzieła". Miał na myśli to, że nie można przeszkodzić, żeby kundalini wzrastała, otwierała czakry i prowadziła do zmian stanów świadomości. Owe "zmienione stany świadomości" są w rzeczywistości stanami transu, podczas których jesteśmy podatni na działanie duchów.
wobroniewiaryitradycji.wordpress.com/201...acznie-sluzyl-zlemu/
- samira
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 0
Jogi z chrześcijaństwem nie da się pogodzić. Joga to nie tylko ćwiczenia fizyczne. - HIHIHIHHIHIHIHIHIHI :evil: :evil: :evil: :evil:
- merkaba
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 6
Jeśli nie mamy przepracowanych i ustabilizowanych poziomów pierwszego i drugiego, to wejście na poziom trzeci (duchowy, np aktywacja Kundalini poprzez jogę) może skończyć się źle. Mogą się pojawić te objawy które z taką lubością są opisywane na katolickich portalach. Są to objawy nieautoryzowanego dostępu do Kundalini. Należą do nich: lęk, przeszywający ciało, fizyczny ból, napięcie fizyczne i psychiczne nie do wytrzymania, spontaniczne orgazmy, uczucia zimna i gorąca, uczucia pełzania węża pod skórą pleców, i wiele innych.
- Rob
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 17
samira napisał: Joga to ćwiczenia po co łączyć to z wiarą i innymi. Nazwa Was przeraża? albo to , że pochodzi od Hindusów? Ćwiczę jogę i jest mi z tym dobrze bo jestem sprawniejsza - nie wiem co mi się tam otwiera czy nie otwiera - jakieś czakry??? Po co tu badacze kultur? Gesty nie mogą być neutralne duchowo???
puknijcie sie w głowy - no chyba, że was doprowadza do opętania - myślę, że opętanie macie wpisane w mózgi. Wiara to wiara - Joga to Joga - ćwicz a będziesz sprawniejszy. ....i tyle w temacie.
Myślę, że to co jest napisane na dole pisał ktoś niezrównoważony - Przepraszam : napisane wyżej
Jogi z chrześcijaństwem nie da się pogodzić. Joga to nie tylko ćwiczenia fizyczne. - HIHIHIHHIHIHIHIHIHI :evil: :evil: :evil: :evil:
Popieram w 100 %.
- Rob
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 17
merkaba napisał: powiedz to tym która joga zaszkodziła To, że joga może być groźna, jest niestety prawdą znaną każdemu, kto studiuje nauki tajemne.
Jeśli nie mamy przepracowanych i ustabilizowanych poziomów pierwszego i drugiego, to wejście na poziom trzeci (duchowy, np aktywacja Kundalini poprzez jogę) może skończyć się źle. Mogą się pojawić te objawy które z taką lubością są opisywane na katolickich portalach. Są to objawy nieautoryzowanego dostępu do Kundalini. Należą do nich: lęk, przeszywający ciało, fizyczny ból, napięcie fizyczne i psychiczne nie do wytrzymania, spontaniczne orgazmy, uczucia zimna i gorąca, uczucia pełzania węża pod skórą pleców, i wiele innych.
Merkaba, piszesz coś na temat jogi a nie masz o niej zielonego pojęcia. Poćwicz najpierw kilka miesięcy i dopiero wtedy pisz, czy łażą tobie po plecach węże a może żmije. Ja jogę ćwiczę już siedem lat i wszystko ze mną jest OK a nawet więcej, nie boli mnie kręgosłup i nie mam żadnych problemów ze zdrowiem.