Tranzytowego? Durchgangsarzt (D-Arzt) to w dosłownym tłumaczeniu "przejściowy lekarz", ale nikt w Niemczech nie wie dlaczego tak go nazwano. Chodzi tu raczej o powypadkowego lekarza pierwszego kontaktu. Warto jednak wybrać lekarza o odpowiedniej specjalności. Na przykład, chirurg, ortopeda, choroby wewnętrzne, okulista itp. Ja nigdy świadomie nie korzystałem z takiego lekarza i nigdy nie jechałem komunikacją publiczną ze Słubic do Frankfurtu nad Odrą. Ponieważ jednak nikt nie kwapi się z odpowiedzią, to na podstawie Internetu postaram się trochę pomóc.
1. Tu jest siedmiu D-Arzt podobnież najlepszych we Frankfurcie nad Odrą. Nie ma informacji, czy mówią po polsku. Można wcześniej spytać telefonicznie. Jeżeli na górze kliknąć na "auf Karte", to widać, że pierwszych czterech jest niedaleko od Słubic:
www.werkenntdenbesten.de/durchgangsarzt/frankfurt-oder
2. Nie udało mi się znaleźć bezpośredniego połączenia komunikacją publiczną ze Słubic do kliniki we Frankfurcie nad Odrą. Polecają jechać
spod dworca autobusowego w Słubicach autobusem linii 983 i zaraz za mostem, za pierwszym skrzyżowaniem we Frankfurcie nad Odrą, na Kart-Marx-Straße, przesiąść się w jadący w tym samym kierunku tramwaj linii 4 i wysiąść przy klinice. Na przykład dziś od godziny 6:58 do godziny 14:58 autobus rusza 2 minuty przed pełną godziną. Przesiadka do tramwaju odjeżdżającego 8 minut po pełnej godzinie. Wysiada się przy klinice 31 minut po pełnej godzinie. Czyli podróż trwa 33 minuty. Od godziny 16:03 dziś autobus rusza 3 minuty po pełnej godzinie i podróż trwa 58 minut. Bilet kosztuje 2,30 €. Wystarczy tylko wpisać:
Start:
Slubice, Dworzec Autobusowy
Ziel:
Frankfurt (Oder), Klinikum
i tu można wszystko znaleźć w zależności od terminu wyjazdu:
svf-ffo.de/fahrten-planen/fahrinfo/