- Otrzymane podziękowania: 0
Czy pośrednik może zwolnić pracownika na zwolnieniu lekarskim?
- kaktusik
- Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Less Więcej
2017/12/05 23:03 #31326 przez kaktusik
Czy pośrednik może zwolnić pracownika na zwolnieniu lekarskim? was created by kaktusik
Tak jak w temacie. Ogólnie sytuacja wygląda tak. W pracy miałam wypadek, uderzyłam się kolanem o metalowy wózek. Protokół był spisany w pracy i zostałam zwolniona do domu. Od razu po przyjechaniu do domu, kurs do polskiego ortopedy [prywatnie] aby sprawdzić co się stało. Pani Doktor, nie za wesołym głosem oświadczyła mi, po wcześniejszym badaniu USG, iż prawdopodobnie mam uszkodzoną chrząstkę. Bach, zwolnienie na tydzień, w pracy od razu zawiadomione co się stało, na drugi dzień dostarczone zostało owe zwolnienie. Tydzień później wizyta u lekarza, tym razem niemieckiego i kolejne tygodniowe zwolnienie. Lekarz sprawdził co sie tam dzieje, wypisał skierowanie na Rezonans. Niemiecki lekarz stwierdził "Prawdopodobieństwo uszkodzenia łąkotki". Nastepnie pojechałam na rezonans i od razu do lekarza tym razem pracy. Tutaj pozostaje niewiadoma, ponieważ nawet nie wiem czy oglądał zapis z tego badania, stwierdził iż nic tam się nie dzieje, nakleił tape'a na kolano i wypisał receptę na stabilizator. Oznajmił iż da mi do końca tygodnia zwolnienie i mogę od następnego tygodnia iść spokojnie do pracy. Kolano nadal boli, ani klęknąć na kolano ani ukucnąć. Więc raczej nie może być w porządku. Sytuacja dość patowa. Podsumowując, dostałam 3 zwolnienia [ zaznaczam iż były one w ciągłość, czyli łącznie 3 tyg] spisany protokół w pracy i pośrednik rozwiązał ze mną umowę, pytając go dlaczego oświadczył mi " bo mamy takie prawo". Tak więc pytam się was, forumowiczów, czy pośrednicy takowe prawo posiadają? Może ktoś z was miał podobną sytuację? Proszę o pomoc. Nie wiem czy mam się kłócić o cokolwiek, bo wypowiedzenie przysłali mi wczoraj z "zachowaniem tygodniowego okresu wypowiedzenia" [chyba tak to brzmiało] mimo iż cały czas byłam na zwolnieniu?
PS: Dość obszernie, przepraszam, ale wolałam lepiej "naświetlić" sytuację
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
PS: Dość obszernie, przepraszam, ale wolałam lepiej "naświetlić" sytuację
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- charlotta
- Wylogowany
- Ekspert
-
Less Więcej
- Otrzymane podziękowania: 6
2017/12/05 23:49 #31328 przez charlotta
Replied by charlotta on topic Odp: Czy pośrednik może zwolnić pracownika na zwolnieniu lekarskim?
@kaktusiku, w pracy po wypadku nalezy zadzwonic po karetke i dac sie zawiezc do szpitala na "Erste Hilfe" a nie jezdzic do domu i po polskich lekarzach, na USG i rezonansy itp itd. Widocznie to Twoje kolanko nie bolalo okrutnie! Ale to juz bylo i minelo a odkrecic sie tego juz nie da!
Posrednik zna przepisy i wg nich postepuje. Na Twoje miejsce pracy jest dziesieciu chetnych. Tak to wyglada na "zgnilym zachodzie".
Nie piszesz co to za posrednik, jak dlugo tam pracowalas, na jakiej umowie i czy w zwiazku z tym nabylas jakiekolwiek prawa pracownicze. A z fusow czyta jedynie wrozbitka.
Sorry, ale jakby na to nie spojrzec, nic nie wskorasz!
Posrednik zna przepisy i wg nich postepuje. Na Twoje miejsce pracy jest dziesieciu chetnych. Tak to wyglada na "zgnilym zachodzie".
Nie piszesz co to za posrednik, jak dlugo tam pracowalas, na jakiej umowie i czy w zwiazku z tym nabylas jakiekolwiek prawa pracownicze. A z fusow czyta jedynie wrozbitka.
Sorry, ale jakby na to nie spojrzec, nic nie wskorasz!
- ja28rek
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Less Więcej
- Otrzymane podziękowania: 35
2017/12/07 09:29 #31348 przez ja28rek
Replied by ja28rek on topic Odp: Czy pośrednik może zwolnić pracownika na zwolnieniu lekarskim?
Pracodawca nie ma prawa zwolnić. No chyba że na okresie próbnym. Przy wypadku przy pracy to tak jak kolega wyżej pisał wzywa się karetkę i chodzi po lekarzach w Niemczech bo naszych polskich nie honorują.
- alcik1254
- Wylogowany
- Świeżak
-
Less Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2017/12/08 20:03 - 2017/12/08 20:05 #31380 przez alcik1254
Replied by alcik1254 on topic Odp: Czy pośrednik może zwolnić pracownika na zwolnieniu lekarskim?
Czy mozna wiedziec jaki to posrednik ?
Ostatnia2017/12/08 20:05 edycja: alcik1254 od.
Copyright © 2026 Słubice24.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.