- Otrzymane podziękowania: 0
Socjal w Niemczech
- Mariolka80
- Autor
- Świeżak
-
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- mała88
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Mariolka80
- Autor
- Świeżak
-
- mała88
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Lottmenn
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 2
po pierwsze.... po roku pracy otrzymasz 6 miesiecy Arbeitslolsengel (ALG1). W tym czasie musisz sie starac o prace a takze przyjmowac propozycje z Arbeitsamt. Musisz pisac Bewerbungi i miec poswiadczenia ze czynnie starasz sie o prace. Po tym czasie przechodzisz nie automatycznie lecz troche Antragen trzeba zlozyc aby otrzymac Arbeitslosengeld 2 (ALG2) - przez Ciebie blednie zwany sozialem.... Sytuacja na ALG2 jest podobna do ALG1 jesli chodzi o starania sie o prace... Jesli nie przedstawisz swoich staran w tej dziedzinie to moga tobie wstrzymac kase.... Jesli chodzi o Kindergeld to trzeba byc rodzinnie ubezpieczonym aby otrzymywac Kindergeld.... a wiec krotko trzeba pracowac i oplacac podatki i ubezpieczenie sozialne..... lub byc w zwiazku formalnym z kims kto tak jest ubezpieczony....
Pozdrawiam....
- Forman
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 4
Lottmenn napisał: . Jesli chodzi o Kindergeld to trzeba byc rodzinnie ubezpieczonym aby otrzymywac Kindergeld.... a wiec krotko trzeba pracowac i oplacac podatki i ubezpieczenie sozialne..... lub byc w zwiazku formalnym z kims kto tak jest ubezpieczony....
Pozdrawiam....
Czyli wychodzi na moje, Mariolka jednak daj niemcowi, bedzie najprosciej i bez pracy a nawet moze sie uda z mala przyjemnoscia
Acha
P.S pisze sie Jobcenter i ktory zawsze przez o z kreska, reszte mozna wybaczyc,
- Mariolka80
- Autor
- Świeżak
-
- miastowa
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
- Otrzymane podziękowania: 5
Wstyd mi za takich Polakow jak Ty! Mieszkam juz od 12 lat w Niemczech, nigdy nie zylam na koszt Panstwa, ani tu w DE, ani w PL, ale jak widze takie posty to az mnie szlag trafia.
Rozumiem ze jak ktos straci prace, nie ma na zycie jedynym rozwiazaniem jest udanie sie do Urzedu ... ale Ty z premedytacja chcesz tylko kase zarobic zyjac na koszt podatnikow takich jak ja ... Jestes hipokrytka, wzielabys sie za prace a nie kombinujesz jak tu z Niemcow zedrzec kase. Nie wstyd Ci?
- Mariolka80
- Autor
- Świeżak
-
- Office
- Wylogowany
- Ekspert
-
- Otrzymane podziękowania: 11
- Forman
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 4
Nie przejmujcie sie nia, bo jak wszyscy wiemy z sozialem w niemczech latwo nie jest, zeby dostac Kindergeld trzeba troche poczekac . . . a do tego trzeba miec prace a z ta wcale tak latwo nie jest.
Mariolka to tepa sztuka, ktora nie rozumie, ze zeby ten sozial dostac to najpierw trzeba sporo czasu
i srodkow oraz zalatwiania zainwestowac. No i przedewszystkim najpierw wziasc sie do roboty, a potem miec roszczenia.
- anias34
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 2
- miastowa
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
- Otrzymane podziękowania: 5
Mariolka80 napisał: Prosze prosze jaka madra sie znalazla! Ja wlasnie szukam pracy w niemczech a ze chce sie zabespieczyc na przyszlosc i pojawila sie taka mozliwosc to przeprzaszam bardzo co ja jakas glupia jestem?
No wlasnie Ty tej pracy nie szukasz, tylko kombinujesz jak tu ominac system i dostac cos za nic!
Najpierw poszukaj sobie kobieto pracy, przepracuj kilka miesiecy i pozniej bedziesz sie martwic zapomoga jakby Cie zwolnili badz umowa sie skonczyla.
A pozniej nas dziwi ze Niemcy maja o nas takie a nie inne zdanie ...
- Mariolka80
- Autor
- Świeżak
-
- Bumerang24h
- Wylogowany
- Świeżak
-