Jakie peelingi są bezpieczne przy trądziku różowatym?

Więcej
2025/08/26 13:30 #37852 przez irlis
Hej dziewczyny,
Jakie peelingi stosujecie przy trądziku różowatym? Dermatolog wspomniał mi o delikatnych kwasach, ale boję się podrażnień. Czy mechaniczne peelingi wchodzą w grę, czy lepiej ich unikać?

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2025/08/26 14:22 - 2025/09/05 13:52 #37854 przez madris
Przy TR, ZO i delikatnej barierze peeling mechaniczny jest absolutnie i bezwzględnie przeciwwskazany. Jeśli masz problem z barierą, to enzymatyczne też mogą być średnim pomysłem, bo działają powierzchownie, a podrażnienia mogą się nasilać. Kwasy są bezpieczniejsze, ale trzeba je dobierać mądrze. PHA (np. kwas laktobionowy) są uznawane za najdelikatniejsze, bo mają duże cząsteczki, więc nie wnikają głęboko w skórę, ale też efekty są subtelniejsze. Dobre są też produkty wielokwasowe o niskim stężeniu, np. z AHA, BHA, PHA i LHA, bo działają łagodniej niż jeden silny kwas.Ja używam serum łagodzącego z Acnerose, żeby wzmocnić barierę przed wprowadzaniem kwasów. Dla mnie to podstawa przy trądziku różowatym: acnerose.pl/produkt/serum-na-dzien/
Ostatnia2025/09/05 13:52 edycja: madris od.

Więcej
2025/08/26 14:51 #37855 przez mori
Przy trądziku różowatym peelingi mechaniczne odpadają całkowicie. Nie ma czegoś takiego jak „delikatny peeling mechaniczny” – każdy działa tak samo i podrażnia.

Najbezpieczniejsze są peelingi enzymatyczne albo niskoprocentowe kwasowe, np. azelainowy czy laktobionowy. U mnie najlepiej sprawdza się kwas azelainowy raz w tygodniu i do tego stosuję krem na noc z Acnerose, żeby skóra była spokojniejsza i mniej reaktywna.

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas