Nie jestem lekarzem, tak gwoli sprostowania, aczkolwiek legitymuję się wykształceniem wyższym. M.in. mam uprawnienia inspektora ochrony radiologicznej. Czyli jestem tzw. wysokokwalifikowanym personelem pomocniczym.
Tak, oczywiście, jest możliwość rozłożenia opłat na "raty". Przy każdym omawianiu planu leczenia z pacjentem (zwykle omawiam go ja-ale w lipcu/sierpniu byłem długo w szpitalu i mogło się zdarzyć, że omawiał ktoś inny) staram się nie zapomnieć, iż istnieje możliwość rozłożenia spłaty. Dla każdego pacjenta. O szczegółach na bezpośredniej rozmowie. Jest możliwość rozłożenia bez żadnych odsetek. Staramy się opłatę miesięczną WRAZ z wizytą kontrolną ustalić w okolicach 300,00 zł. (Ustalamy wtedy, że nie płaci Pani za aparaty a za proces leczenia-koszt ten sam ale inne podejście podatkowe). Wizyta na której zakładamy aparat jest bezpłatna. Wizyta z jednym aparatem stałym kosztuje 100,00 zł a z dwoma 150,00 zł. Jeżeli jest więcej niż jedna wizyta w miesiącu to płaci się tylko za jedną. W ramach wizyty są robione m.in. następujące rzeczy: piaskowanie, skaling-czyszczenie zębów-w miarę potzreb, przeglądy stomatologiczny, wymiana łuków, przyklejanie elementów zaczepowych, zakładanie wyciągów, doginanie łuków, zakładanie sprężynek i innych elementów aktywnych, dodatkowych tub - krótko - nie dopłaca Pani za nic dodatkowo - (ewentualnie zdjęcie RTG - czasami jest potrzeba zrobienia w trakcie leczenia - ale to rzadko - koszt 50 zł). Pacjent dostaje plan leczenia na papierze i jeżeli okaże się, że potrzebne są jakieś aparaty dodatkowe, których nie uwzględniliśmy w planie leczenia, pacjent nie ponosi dodatkowych kosztów. Nie dopłaca Pani za łuki, nawet, jeżeli są to jakieś b.drogie łuki, nie dopłaca Pani za białe łuki, jeżeli aparat jest kosmetyczny. Cena została zryczałtowana, ponieważ wielu ortodontów na sympozjach i in. spotkaniach skarżyło się, że pacjenci wymagają od nich informacji jaki będzie koszt wizyty i tak samo było w klinice
www.hahs.pl, gdzie wcześniej (12 lat) pracował nasz lekarz zajmujący się ortodoncją (a jednocześnie współwłaściciel Stomatologii-Slubice), a ortodonta nie mógł podać bo nie wiedział jak mu pójdzie leczenie i upraszczając - w jakim zakresie przesuną się zęby do następnej wizyty. Zawsze można podejść lub zadzwonić, żeby porozmawiać szczegółowo. Pacjenci b.często tak robią bo np. nie zarejestrowali wszystkiego podczas omawiania planu leczenia (emocje, sprawa naturalna, dlatego wprowadziliśmy plan leczenia na piśmie, który jest dawany pacjentowi), albo to było dawno i stwierdzili, że na razie nie będą leczyć bo dziecko nie wygląda źle a wada się pogłębiła, albo wyjeżdżali na rok do pracy i odłożyli leczenie, albo w tamtym momencie nie było funduszy a teraz ich sytuacja się poprawiła. Ilu ludzi tyle powodów.
Zapraszamy serdecznie
Bohdan Starzyński
Stomatologia-Slubice
ul. Piska 13
69-100 Słubice
tel. +48 95 718 3000
www.stomatologia-slubice.pl