Minijob a ubezpieczenie w PL urzędzie pracy!

• lauretta1979
  • Autor
  • Świeżak
  • Świeżak
Więcej
2013/04/23 22:46 #16180 przez lauretta1979
Minijob a ubezpieczenie w PL urzędzie pracy! was created by lauretta1979
Witam serdecznie.
Potrzebuję pomocy.Mam nadzieję że uzyskam pewne odpowiedzi.Będę za nie bardzo wdzięczna.

Przyjechałam do Niemiec do chłopaka który jest tutaj zameldowany i pracuje.Nie meldowałam się bo miałam po miesiącu wrócić do PL,...ale teraz mam ofertę pracy na tzn. MINIJOB (450 euro mies.)
Jeśli podejmę tę pracę to wolałabym już zostać w Niemczech.
Problem jest taki że nie wiem jak mam płacić ubezpieczenie zdrowotne tutaj.
Mam poprosić pracodawcę o płacenie na mnie ubezpieczenia zdrowotnego państwowego??
(po pół ja i pracodawca?) na czym to polega?

Dodam że jestem ubezpieczona w polskim Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna od 2 lat.Posiadam kartę EKUZ i teraz nie wiem czy mam poinformować Urząd Pracy w Polsce że rozpoczynam pracę w Niemczech? w sumie to przecież MINIJOB nie koliduje w byciu nadal w rejestrze jako bezrobatna( i tym samym mieć ciągłe ubezpieczenie)
Czy mogę pracować tutaj a być ubezpieczona w PL?
Bardzo proszę o poradę.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2013/06/25 09:33 #16724 przez marteczka
Przylaczam sie do pytania... czy pracujac na minijob w niemczech moge byc zarejestrowana w UP w Slubicach?

Więcej
2013/06/25 11:31 #16730 przez Jaro252
Niemożna jednocześnie pracować i być ubezpieczonym w urzędzie pracy .

Więcej
2013/07/06 08:56 #16820 przez rybka24
Jeżeli masz płacone jakiekolwiek ubezpieczenie zdrowotne w niemczech to nie możesz być ubezpieczona gdziekolwiek w europie w tym i w polsce... nie wiem czy w mini job jest ujęta składka zdrowotna ale raczej tak bo pracodawca nie może zatrudnić cię bez ubezpieczenia...

Więcej
2013/07/07 08:54 #16826 przez Jaś Niepan
Replied by Jaś Niepan on topic Odp: Minijob a ubezpieczenie w PL urzędzie pracy!

rybka24 napisał: w mini job jest ujęta składka zdrowotna ale raczej tak bo pracodawca nie może zatrudnić cię bez ubezpieczenia...

Ubezpieczenie masz, ale tylko od poważnych wypadków w pracy, nie możesz iść np. do lekarza, bo boli Cie głowa czy brzuch.

Więcej
2013/07/07 13:53 #16828 przez aga36
pracując na MINIJOB w Niemczech,możesz być ubezpieczona w Polskim urzędzie pracy,albo poproś pracodawcę Niemieckiego żeby z minijob,przejść na midijob czyli na kwotę 455e i wtedy masz ubezpieczenie w Niemczech

Więcej
2013/08/27 17:30 #17203 przez slubfurt79
"Minijob auf 450 Euro Basis" jest to gorna granica wolna od podatku, nie jest mi znane aby osoby ktore pracujac na taka umowe mialy oplacane przez pracodawce Krankenversicherung(ubezpieczenie zdrowotne), napewno jest sie ubezpieczonym od wypadku w miejscu pracy,

Więcej
2019/03/12 13:38 - 2019/03/12 13:40 #34360 przez arczi123
Odgrzebie trochę "kotleta" ;).
Chodzi nie o ubezpieczenie, a podatek

Czy pracując w Polsce na etacie i "dorabiając" na Minijob w DE, w rozliczeniu z US w Polsce płaci się 18% podatku od zarobionej kwoty, która w Niemczech jest wolna od podatku?
Czy w jakiś inny sposób podatek jest obliczany?
Czy podatku w Polsce nie płaci się w ogóle?
Ostatnia2019/03/12 13:40 edycja: arczi123 od.

Więcej
2019/03/12 15:46 #34361 przez homosapienssapiens
Replied by homosapienssapiens on topic Odp: Minijob a ubezpieczenie w PL urzędzie pracy!
W Polsce nie płaci się podatku od kwoty zarobionej w Niemczech (wg międzynarodowej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania). Jednak w rozliczeniu rocznym trzeba wykazać dochody niemieckie i wyliczyć inną stawkę podatku na polskie dochody - nie zawsze będzie to 18%.

Więcej
2019/03/12 16:22 #34362 przez arczi123
To ze nie ma podwójnego opodatkowania to wiem. Jest to stosowane jesli podatek odprowadzisz w De. Ale Minijob jest nieopodatkowany i jak na to sie zapatruja polskie urzedy?

• motek66
  • Świeżak
  • Świeżak
Więcej
2019/10/19 21:41 #34979 przez motek66
z mini joba odprowadza się tylko ok 18 euro podatku dla krankenkasse, ale jeżeli jest się chorym to się nie dostaje chorobowego. ta symboliczna suma jest "zabezpieczeniem" dla pracodwcy w razie wypadku w pracy.

• motek66
  • Świeżak
  • Świeżak
Więcej
2019/10/19 21:42 #34980 przez motek66
moze najprosciej bedzie spytac sie kogos w skarbowce???

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas