Kliknij przycisk i otwórz MENU >>
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

NAJLEPSZE PRZEPISY 2010/11/10 15:33 #6995

  • nerra
  • nerra Avatar Autor
  • Gość
  • Gość
Przeglądając moją książkę kucharską stwierdziłam, że nie ma w niej nic wyjątkowego... brakuje mi szybkich przepisów na imprezki, posiadówki i domówki. Coś, co szybko przyrządzisz - goście się zachwycą a Ty jeszcze zdążysz w międzyczasie się umalować :)
Masz taki przepis??? Tu jest odpowiednie miejsce na podzielenie się nim :)

Przepis na śliwki w boczku:
suszone śliwki (najlepsze kalifornijskie= Aldi Frankfurt O), plastry boczku zbójnicniego albo zwykłego.
1 śliwkę zawijamy w plasterek boczku, kładziemy na folii aluminiowej i tak postępujemy z resztą... i do piekarnika na ok. 15-20 min przy 180 stopniach. Można przekłuć wykałaczką, ale tak na prawdę, to jest to zbędne, gdyż wypalający się tłuszcz z boczku świetnie obejmuje śliweczkę :)
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:NAJLEPSZE PRZEPISY 2010/11/11 21:51 #7033

  • kamciauk28
  • kamciauk28 Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Posty: 18
  • Otrzymane podziękowania: 0
Całkiem dobry watek- niedługo urządzam imprezę, więc postaram się wrzucić kilka przepisów ze zdjęciami :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:NAJLEPSZE PRZEPISY 2010/11/14 09:00 #7117

  • nerra
  • nerra Avatar Autor
  • Gość
  • Gość
może ktoś z Was ma w swoich przepisach coś szybkiego na ząb?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:NAJLEPSZE PRZEPISY 2010/11/14 13:28 #7121

  • Kalina
  • Kalina Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Posty: 60
  • Otrzymane podziękowania: 1
Zapewne w kazdym domu nazbiera sie troche chleba czerstwego.Trzeba go wysuszyc,nastepnie namoczyc i dobrze odcisnac na durszlaku.Przesmazamy cebulke na zloty kolor,wrzucamy do chlebka.Do tego pieprz,sol,troszke majeranku(jak,kto lubi),cale jajko.Wszystko dokladnie mieszamy.Formujemy kotlety i na patelnie(sredni ogien).Do tego sos pieczeniowy,albo grzybowy.Smacznego :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:NAJLEPSZE PRZEPISY 2010/11/14 21:44 #7122

  • ona
  • ona Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Posty: 32
  • Otrzymane podziękowania: 1
Proponuje szybkie danie tzw. jednogarnkowe, skladajace sie z trzech rodzajow mies
Potrzebujemy:
kielbase biala parzona
boczek gotowany
piersi z kurczaka
suszone sliwki
jablka ,przyprawa delikat czerwona do mies

Sposob przygotowania:
kazda kielbase pokroic na trzy czesci
boczek pokroic najpierw w plastry i grubosci okolo 0,5 cm a nastepnie w kostki wielkosci oko 2cmx3cm
piersi kroimy w kostke
jablka pokroic w plastry

Nastepnie wyjmujemy naczynie zaroodporne i ukladamy warstwami:
na dnie ukladamy boczek,posypujemy delikatem i suszonymi sliwkami, nastepnie ukladamy kawalki piersi z kurczaka, posypujemy delikatem i sliwkami, potem ukladamy biala kielbase i znowu sypiemy delikat i suszone sliwki, na koniec kladziemy na wierzch plastry jablka i do piekarnika :)

nie potrzeba tluszczu, poniewaz boczek puszcza tluszcz podczas pieczenia, potrawa dzieki sliwkom nie jest wysuszona, a jablka sprawiaja ze potrawa z wierzchu sie nie przypala podczas pieczenia

ilosc skladnikow oczywiscie w zaleznosci od ilosci naczyn zaroodpowrnych-ja zawsze pieke dwie porcje, wiec potrzebuje dwoch naczyn :)

polecam-jest naprawde pyszne i nie wymaga duzego nakladu pracy




"Sałatka z brokułami, slonecznikiem i serem feta"
potrzeba:
brokulki
ser feta
slonecznik luskany
smietana
jogurt naturalny
czosnek
sol i pieprz

to kolejna propozycja dla tych co lubia smacznie zjesc, ale nie lubia sie przy tym napracowac:)

brokul gotujemy na polmiekko w osolonej wodzie, w miedzyczasie na patelni podsmazamy luskany slonecznik
ser feta kroimy w duze kostki
brokuly i slonecznik musimy wystudzic przed polaczeniem wszystkich skladnikow!!!

sos czosnkowy:wg uznania :) ja robie zawsze z polowy glowki czosnku, ktora wycisnieta dodaje do polowki smietany wymieszanej z polowka jogurtu nat. dodajac sol i pieprz do smaku

gdy skladniki ostygna wrzucamy wszystko razem do miski i calosc zalewamy sosem czosnkowym i gotowe :)
mam nadzieje ze instrukcja przygotowania dan jest w miare zrozumiala :) pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez ona.

O:NAJLEPSZE PRZEPISY 2010/11/15 12:21 #7131

  • nerra
  • nerra Avatar Autor
  • Gość
  • Gość
na pewno spróbuję :)
pozdrawiam i czekam na dalsze przepisy

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:NAJLEPSZE PRZEPISY 2010/11/15 13:20 #7132

  • Mesjasz
  • Mesjasz Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Posty: 38
  • Otrzymane podziękowania: 0
"ona"jeśli możesz podpowiedzieć w jakiej temperaturze i mniej więcej jak długo piec pierwszą potrawę z Twojego przepisu byłbym bardzo wdzięczny,gdyż jestem facetem, co prawda żądnym wiedzy kulinarnej,ale jednak facetem. ;)
Każdy kto jedzie wolniej od nas to pierdoła, a...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:NAJLEPSZE PRZEPISY 2010/11/15 21:21 #7144

  • ona
  • ona Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Posty: 32
  • Otrzymane podziękowania: 1
otóż ja piekę w temperturze około 230 stopni, czas pieczenia to około 1.5godziny(tylko pamiętaj ze piekarnik piekarnikowi nie zawsze równy)-jednak najlepiej poznasz po tym jak jablka sie przypalac zaczna, a reszta mieska sie zacznie rumienic. polecam-naprawde pyszniutkie

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:NAJLEPSZE PRZEPISY 2010/11/16 09:43 #7149

  • Mesjasz
  • Mesjasz Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Posty: 38
  • Otrzymane podziękowania: 0
Dzięki "Ona" za info.Przepis brzmi znakomicie i jest w zakresie moich umiejętności,więc na pewno spróbuję.
Każdy kto jedzie wolniej od nas to pierdoła, a...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:NAJLEPSZE PRZEPISY 2010/11/19 10:06 #7171

  • mira
  • mira Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Posty: 14
  • Otrzymane podziękowania: 0
Jedno opakowanie krabów (mrożone w Lidlu lub w Biedronce)
Dwie łyżki czubate majonezu
Puszka ananasa


Kraby odwijamy z folii nie moczymy i nie odmrażamy,kroimy w kostkę(o.1 cm)
ananas również kroimy w kosteczkę
dodajemy majonez i mieszamy

sałatka gotowa

zero wysiłku,a wykwintnie wygląda i równie wykwintnie smakuje.
smacznego.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez mira.

O:NAJLEPSZE PRZEPISY 2010/11/19 10:28 #7174

  • mira
  • mira Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Posty: 14
  • Otrzymane podziękowania: 0
Znam również fajny przepis jednogarnkowy.

Pół kilograma dobrej jakości kiełbaski
Sok pomidorowy (Pudliszki jest najsmaczniejszy)
Ok. 6 ogórków korniszonych
3 duże cebule


Kiełbaskę kroimy na kawałki ok.2 cm i z każdej strony do połowy nożem kroimy na krzyż(po ugotowaniu wyglądają jak kwiatki) i wrzucamy na wrzątek i gotujemy parę minut.
Cebulkę kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu,aż będzie miękka.Ogórki kroimy w słupki i rzucamy na patelnię do miękkiej cebulki i razem dusimy chwilkę.
Kiełbaskę odcedzamy z wody i łączymy wszystkie składniki.
Zlewamy sokiem pomidorowym i dusimy ok 10 min.

ps.można dodać do smaku przypraw(sól,pieprz,paprykę ostrą itp.)

smacznego

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:NAJLEPSZE PRZEPISY 2010/11/25 19:11 #7293

  • ona
  • ona Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Posty: 32
  • Otrzymane podziękowania: 1
no to jutro próbuję kraby pierwszy raz w życiu
Mesjasz-możesz powiedzieć czy udała się Tobie potrawa z mojego przepisu?jestem bardzo ciekawa
a ja osobiście na jutro zaplanowałam żeberka w coli-przepis znajdziecie na stronie:
mks.plejada.pl/40572,zeberka-w-coca-coli,aktualnosc.html

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez ona.

O:NAJLEPSZE PRZEPISY 2010/11/27 08:16 #7301

  • mira
  • mira Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Posty: 14
  • Otrzymane podziękowania: 0
ona....ja wypróbowałam Twój przepis(z suszonymi śliwkami) i powiem,że smaczny i polecam wszystkim.Lubię dania tzw.jednogarnkowe.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:NAJLEPSZE PRZEPISY 2010/12/17 09:36 #7424

  • Lea
  • Lea Avatar
  • Wylogowany
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Posty: 41
  • Otrzymane podziękowania: 3
To i ja dorzucę swoje 3 grosze. Przepis wygrzebałam w necie, wypróbowałam i na stałe wszedł do domowego menu. Nie zawiera mięsa, więc i wegetarianie się posilą.

opakowanie kaszy kuskus
czosnek (ok. 4 ząbków)
cebula
marchewka
pietruszka
opakowanie curry

Warzywa pokroić i wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę. Jak trzeba, to dolać trochę wody i dusić. Kiedy są już miękkie, wsypać kaszę i dolać wrzącej wody, żeby kasza ją sobie "wypiła" (na opakowaniu kaszy jest napisane ile trzeba). Dosypać curry i wcisnąć świeży czosnek (ostrożnie, żeby nie przesadzić). Doprawić solą lub ewentualnie dodać kostkę rosołową (ale to wcześniej trzeba, żeby się dobrze rozpuściła).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1