- Otrzymane podziękowania: 0
Montaż tarasu bez legarów
- mori
- Autor
- Wylogowany
- Ekspert
-
Less Więcej
2026/09/22 10:06 #38966 przez mori
Montaż tarasu bez legarów was created by mori
Mam taras 20m2 i dostałem wycenę od firmy na kwotę która mnie zaskoczyła. Zastanawiam się czy montaż bez legarów i samodzielnie znacząco obniży koszty i gdzie są największe oszczędności przy takim podejściu?
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- irlis
- Wylogowany
- Ekspert
-
Less Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2026/09/22 10:40 #38969 przez irlis
Replied by irlis on topic Montaż tarasu bez legarów
Przy tarасie 20m2 samodzielny montaż bez legarów może obniżyć koszty w kilku miejscach jednocześnie. Koszt robocizny to zazwyczaj znacząca część wyceny firmy i przy prostym montażu bez legarów eliminujesz go całkowicie. Legary jako materiał to kolejna pozycja którą eliminujesz przy przejściu na system podkładek dystansowych które są tańsze niż drewno na legary i nie wymagają impregnacji ani cięcia na wymiar. Przy zamówieniu desek bezpośrednio od producenta albo hurtowni zamiast przez firmę montażową też możesz zaoszczędzić. Przy samodzielnym montażu kluczowe jest dobre przygotowanie czyli dokładny pomiar i zaplanowanie układu desek przed zakupem żeby nie mieć dużych odpadów. Na 20m2 różnica między zleceniem firmie a samodzielnym montażem bez legarów bywa bardzo realna.
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
Copyright © 2026 Słubice24.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.