Krzewy owocowe do ogrodu

Więcej
2026/05/25 09:44 #38661 przez mori
Krzewy owocowe do ogrodu was created by mori
Pomocy, ptaki niszczą mi truskawki i winogrona! Objadają prawie wszystkie dojrzałe owoce i nic na nie nie działa. Znacie jakieś tanie, sprawdzone sposoby, żeby je odstraszyć, ale nie wydać fortuny? I jakie krzewy owocowe warto dosadzić w ogrodzie, których ptactwo raczej nie rusza?

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2026/05/25 11:17 #38664 przez madris
Replied by madris on topic Krzewy owocowe do ogrodu
Ktos pisal na innym forum o tasmach blyszczacych i szeleszczacych, ja je w tamtym roku zaczelam uzywac w truskawce i sprawdzaja się bardzo dobrze, juz zadne ptactwo nie przylatuje i dziobie dojrzewajacych owocow, a i przy winogronie przypinalam i spokoj. Kupilam rolke na allegro za okolo 20zl. Warto sprobowac ;)

Więcej
2026/05/27 21:48 #38671 przez Garbicz
Replied by Garbicz on topic Krzewy owocowe do ogrodu
@mori, ale za to jak pięknie śpiewają! Skutecznym sposobem są specjalne siatki zarzucane na krzewy i drzewa. Tanim sposobem jest sadzić rabarbar, który jest dla ptaków trujący. Moja żona posadziła oliwnik baldaszkowy (Elaeagnus umbellata) odmianę czerwoną i żółtą, gdyż dwie odmiany posadzone razem owocują znacznie lepiej. Ptaki czerwone owoce zjadają, a żółte zostawiają, gdyż mają je za niedojrzałe. Rzeczywiście żółte trochę dłużej dojrzewają i trochę dłużej są kwaśne. Dojrzewają gdzieś mniej więcej chyba aż w październiku. Jednak można zdążyć je zebrać przed ptakami. Gdy ptakom braknie czerwonych to powoli próbują też i żółte.

Więcej
2026/05/27 22:22 #38672 przez Garbicz
To co owocuje nad ziemią zjadają ptaki, a to co pod ziemią myszy. Moja żona Yacón (Smallanthus sonchifolius) sadzi w specjalnych koszach. Sadzi się po 15 maja, gdyż wrażliwy na mrozy. Właśnie wczoraj nowe sadzonki i stare karpy posadziła. Tak wyglądają zbiory:

Zdjęcia zbiorów Yacónu (Smallanthus sonchifolius) już pokazałem w wątku "Dlaczego przyroda Słubic i okolic jest warta zachodu?" - jest tam wiele zdjęć z mojego ogrodu i jego najbliższej okolicy:

www.slubice24.pl/forum/41-M%C3%B3j-punkt...c-jest-warta-zachodu

Ja mam kłopoty z zającami lub sarnami, gdyż coś mi obżera korę z młodych drzewek. Podejrzałem sposób w lesie i też stosuję podobne siatki osłaniające pnie młodych drzewek.

Więcej
2026/05/28 14:35 #38678 przez Garbicz
U mnie są cztery strachy na wróble. Ptaki w ogóle się ich nie boją. Być może ptak drapieżny byłby jakimś rozwiązaniem? Muszę o tym pomyśleć. Nie musi być hodowany, jak ten na Grüne Woche w Berlinie. Może wystarczą tylko odpowiednie budki, aby je jakiś dziki ptak zasiedlił?

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas