Literatura prawo karne

Więcej
2026/03/09 08:38 #38452 przez madris
Literatura prawo karne was created by madris
Właśnie zacząłem aplikację adwokacką i chcę zainwestować w porządny komentarz do kodeksu karnego który będzie mi służył przez lata praktyki. Widzę kilka opcji na rynku, różnią się objętością i ceną. Czy jest jakaś pozycja która jest standardem w kancelariach albo którą polecają egzaminatorzy?

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2026/03/09 09:58 - 2026/03/09 15:12 #38453 przez mori
Replied by mori on topic Literatura prawo karne
Na aplikacji i w kancelarii standardem jest komentarz do KK pod redakcją Królikowskiego i Zawłockiego albo pod redakcją Stefańskiego, oba są obszerne i dokładne. Do codziennej praktyki karnej oba są dobre, różnią się trochę podejściem do kontrowersyjnych zagadnień i objętością omawiania orzecznictwa. Na egzamin aplikacyjny ważniejsza jest znajomość przepisów i orzecznictwa SN niż konkretna doktryna, więc komentarz służy tu do weryfikacji interpretacji. Przy wyborze weź pod uwagę aktualność wydania bo KK był nowelizowany i starszy komentarz może mieć nieaktualne omówienie przepisów. W lexliber mają aktualne wydania komentarzy do prawa karnego, warto sprawdzić daty: lexliber.pl/prawo-karne
Ostatnia2026/03/09 15:12 edycja: mori od.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas