Problem stojącej wody na działce

Więcej
2025/11/26 11:15 #38093 przez irlis
Problem stojącej wody na działce was created by irlis
Czy ktoś z Was przerabiał problem stojącej wody na działce z gliniastą ziemią? Kompletnie nie wiem, czy iść w drenaż, czy jednak przekopać ogród i wymienić warstwy gruntu, bo opinie są bardzo różne. Co u Was realnie zadziałało?

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2025/11/26 12:44 #38099 przez madris
Replied by madris on topic Problem stojącej wody na działce
U mnie sytuacja była niemal identyczna. Ja zrobiłem tak, że drenaż prowadzi do tuneli rozsączających, które stoją na warstwie żwiru, a same tunele są owinięte geowłókniną. Łącznie mam tam około 3 m³ pojemności na wodę. Na końcu instalacji zrobiłem studzienkę z rury karbowanej 315 i wstawiłem pompkę z pływakiem – jeśli pojawi się nadmiar wody, którego grunt nie wchłonie, pompka wyrzuca ją pod tuje.

Jedyny minus jest taki, że woda w wężu może zamarzać, więc trzeba to zrobić ze spadkiem w kierunku pompy. Same pompki za ~300 zł wytrzymują około dwóch lat, więc trzeba je okresowo wymieniać.

Ogólnie kolega, który prowadzi firmę od takich prac, mówił mi coś jeszcze ważnego: jeśli gleba jest bardzo gliniasta i nic nie wsiąka, to najlepiej wziąć koparkę i przekopać ogród na około 40 cm. Czarna ziemia idzie pod spód, glina na wierzch, zostawia się to na trzy tygodnie, potem daje się około 10 cm żółtego piasku, wyrównuje i na to 30 cm czarnej ziemi. U mnie i u sąsiada to naprawdę zadziałało – nawet w ulewy woda znika.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas