Jakie suplementy i maści wspierają leczenie trądziku różowatego?

Więcej
2025/09/09 10:54 #37896 przez irlis
Cześć,
jestem na początku leczenia trądziku różowatego – głównie rumień, czasem pojawiają się grudki. Dermatolog dał mi antybiotyk doustny, ale szukam też sposobów, żeby wspomóc organizm od środka i zadbać o pielęgnację. Co Wam pomogło? Bierzecie coś, co warto wdrożyć?

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2025/09/09 12:24 - 2025/10/02 13:20 #37897 przez madris
Trądzik różowaty to walka na wielu frontach… Ja obecnie jestem w kuracji Tetralysalem, ale poza tym suplementuję witaminę C, cynk, olej z czarnuszki, obowiązkowo probiotyk i filtr SPF50 codziennie. Dodatkowo włączyłam bardzo delikatną pielęgnację – używam płynu z Acnerose i naprawdę dobrze się sprawdza. Skóra jest spokojniejsza, mniej się czerwieni, a połączenie tego z leczeniem daje lepszy efekt niż samo branie tabletek. acnerose.pl/produkt/plyn/
Ostatnia2025/10/02 13:20 edycja: madris od.

Więcej
2025/09/09 13:10 #37898 przez Bolta
U mnie w łagodniejszych fazach fajnie sprawdza się zwykła maść nagietkowa – działa kojąco i wyciszająco, szczególnie jak skóra jest przesuszona albo po złuszczaniu. Ale wiadomo, że przy trądziku różowatym nie ma jednej recepty. Ja łączę proste rozwiązania z delikatną pielęgnacją – bardzo polubiłam serię Acnerose, szczególnie ich krem na noc i pastę. To jedna z niewielu rzeczy, które mnie nie podrażniają i naprawdę coś robią, nawet przy bardziej wrażliwej skórze.

Więcej
2025/09/09 17:13 #37899 przez Garbicz
@irlis, na początku leczenia, to zbyt wcześnie aby słuchać co ludzie mówią. Słuchaj lekarza, lub instrukcji na opakowaniu antybiotyku. Antybiotyk trzeba brać bez przerw i zgodnie z instrukcją. Nie wolno żadnego alkoholu w tym czasie, co też wpływa bardzo pozytywnie na leczenie trądziku. Gdy cała przewidziana kuracja nie pomoże, to zrób przerwę w leczeniu i zmień kurację, lub lekarza. Gdy to też nie pomoże, to dopiero wtedy szukaj w Internecie, słuchaj co ludzie mówią, przeczytaj co ja tu za chwilę napiszę. Nie jest to prosta sprawa, gdyż bardzo indywidualna. U każdego jest inna przyczyna i każdemu pomaga inne leczenie, jeżeli w ogóle pomaga.

Więcej
2025/09/09 18:17 #37900 przez Garbicz
@irlis, każdy przypadek jest inny. Na przykład ja nie nadużywam alkoholu, ale mi pizza nie smakuje, jeżeli nie ma do niej kieliszka czerwonego wytrawnego wina. Nie ma dla mnie uroczystości bez dwu kieliszków wytrawnego szampana. Przed wielu laty dostałem na twarzy trądzik różowaty. Gdy zaczerwienienie i krosty były nie do zniesienia, to poszedłem do lekarza. Dał mi "bardzo dobrą" maść na krosty, ale uprzedził, że zaczerwienienie nie zniknie. Chyba byłem na tą maść uczulony, gdyż się pogorszyło, zamiast polepszyć. Wtedy dał mi inną maść. Krosty zeszły, ale zaczerwienienie pozostało. Tylko sporadycznie pojawiały się pojedyncze krosty. Po kilku latach poszedłem do drugiego lekarza. Powiedział mi, że na to zaczerwienienie nie ma lekarstwa i na tym się skończyło. Po kolejnych latach, teraz niedawno byłem u trzeciego lekarza na profilaktycznym badaniu, czy nie mam raka skóry. Przy okazji zapytałem, czy nie ma coś na to zaczerwienienie skóry. Nic nie mówił, tylko przepisał mi maść. Stosowałem zgodnie z instrukcją w opakowaniu. Zaczerwienienie prawie całkiem zeszło. Twarz wygląda bez porównania lepiej. Była to maść (Salbe) do nakładania na skórę z antybiotykiem: Fucidine 20 mg/g Salbe firmy LEO. Wystarczyło mi opakowanie: 15 g Salbe. Jeżeli mi ta maść pomogła, to nie znaczy, że wszystkim pomoże, ale gdy wszystko inne zawiedzie, to można spróbować. Pozdrawiam i sukcesów w leczeniu życzę. 

Więcej
2025/09/09 18:29 #37901 przez Garbicz
@irlis, maść z antybiotykiem do nakładania na skórę Fucidyne 20 mg/g Salbe, która mi pomogła na zaczerwienienie na twarzy, jest produktem duńskiej firmy LEO, ale można ją kupić w aptekach w Niemczech, a więc pewnie w Polsce też.

statics.docmorris.de/static/produkte/FX5...713970422041049.jpeg

Więcej
2025/09/10 09:50 #37902 przez Garbicz
@madris, dokładnie tak właśnie. Trądzik różowaty to walka na wielu frontach. Trudno nie zauważyć, że szkodzi tej walce słońce i alkohol. Jednak zupełnie bez słońca i alkoholu, to co to za życie. Już lepszy trądzik. Ja filtrów nigdy nie używałem, a często przebywałem na świeżym powietrzu. W każdym razie cieszę się, że się trądziku w końcu pozbyłem i mam nadzieję, że na zawsze. Pozdrawiam i sukcesu w tej walce życzę. 

Więcej
2025/09/11 09:09 #37903 przez Garbicz
@Bolta, dokładnie. Nie ma chyba jednej recepty. Z moich obserwacji, trądzik różowaty lubi dużo słońca i dużo alkoholu, a nie znosi zimnej, lodowatej wody. Każdy musi sprawdzić u siebie. 

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas