Dach jaka kolejność

Więcej
2025/06/20 11:22 - 2025/06/25 14:33 #37695 przez irlis
Dach jaka kolejność was created by irlis
Cześć majstry !
Dach kopertowy , powierzchnia ok 380m2 i pytanie :
Deskowanie, papa a potem łata, kontrłata i blacha czy od razu na więźbę membrana i kontrłaty i blacha ?
No i co sądzicie o zamówieniu blachy w sieci przez internet?
pokrycia.pl/blacha-trapezowa

Pytam się o to miejsce.
Ostatnia2025/06/25 14:33 edycja: irlis od.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2025/06/20 12:01 #37696 przez Garbicz
Replied by Garbicz on topic Dach jaka kolejność
O dachu blaszanym daleko słychać, jeżeli jest pod starymi dębami. Nie jestem majstrem, ale wiem dokładnie, że kolejność powinna być identyczna jak w przypadku dachu siodłowego o powierzchni ok. 400 m2. 

Więcej
2025/06/21 13:26 #37703 przez Garbicz
Replied by Garbicz on topic Dach jaka kolejność
@irlis, z innego wątku domyślam się, że chodzi Tobie o budynek mieszkalny na który nie ma fachowego projektu. Nie pytaj "majstrów", tylko dokładnie przeczytaj tą fachową poradę. Na końcu pt. "Układ warstw na dachu płaskim z pokrycia z blachy" jest prawidłowa odpowiedź o kolejności warstw dla dachu płaskiego, a więc tym bardziej jest ona prawidłowa dla każdego innego dachu. Zgadzam się tu z każdym słowem. Jakie deskowanie jest wymagane zależy od rodzaju blachy.

suez.com.pl/blog/blacha-na-dach-plaski-n...c-uwage-przy-wyborze

Mogę tylko dodać od siebie, że w takim mieście jak Słubice, a tym bardziej poza miastem, otwory wentylacji dachu należy zabezpieczyć, na przykład siatką o oczkach nie większych niż 15x15 mm, aby nie weszły i nie zamieszkały drobne ssaki. (Nad warstwą ocieplenia między krokwiami powinna być przestrzeń wentylacyjna 4 cm.) Jak już radziłem, nie robić blaszanego dachu pod dębami. Powodzenia.

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas