Borówka amerykańska a ciężka gleba

Więcej
2025/05/20 12:57 #37590 przez irlis
Zastanawiam się, czy borówka amerykańska ma szansę rosnąć w nieco cięższej, gliniastej ziemi. Nie mam możliwości całkowitej wymiany podłoża, mogę ewentualnie trochę poprawić strukturę gleby. Ma ktoś doświadczenia z uprawą w takich warunkach?

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2025/05/20 19:00 #37592 przez damcio
Replied by damcio on topic Borówka amerykańska a ciężka gleba
Pana Andrzeja trzeba by zapytać

Więcej
2025/05/20 19:03 #37593 przez damcio
tego z Garbicza

Więcej
2025/05/20 19:04 #37594 przez damcio
gość wie wszystko i na wszystkim się zna

Więcej
2025/05/20 19:07 #37595 przez damcio
a tak na marginesie to najsmaczniejsza jest polska borówka amerykańska prosto z Holandii kupowana w portugalskiej Biedronce

Więcej
2025/05/20 23:06 #37596 przez Garbicz
Replied by Garbicz on topic Borówka amerykańska a ciężka gleba
@damcio, wiem, że nic nie wiem, jak powiedział Sokrates. Wiem tylko, że wszystko można znaleźć. Dla chcącego nie ma nic trudnego. Moja żona wie więcej i rośliny ją bardzo lubią. Jej wszystko rośnie jak głupie bez względu na warunki. Mi nie wszystko chce rosnąć, a to co rośnie podżerają mi nornice, karczowniki, zające, sarny, jelenie i inne niezidentyfikowane zwierzaki, więc zbytnio nie mam czym się chwalić. W jagodach amerykańskich co roku ma gniazdo jakiś mały ptaszek i to jest obecnie główny cel mojej ich hodowli. Owoców pewnie znów nie zdążę zebrać. Krótko mówiąc, nie wszystko wiem, ale wiem, gdzie to można znaleźć:

drzewka-faworytka.pl/pl/blog/Borowka-Ame...Yi6I0PwTewjWNZUPrDzv

Więcej
2025/05/21 00:13 #37597 przez Garbicz
@irlis, tego nikt nie wie. To wie tylko borówka amerykańska. Należy do podłoża dodać i zmieszać tyle torfu ile możliwe. Jeżeli brak torfu, to kompost, suche igły sosnowe i suche liście mogą też tu pomóc. Możliwie słoneczne miejsce, możliwie daleko od drzew, kwasowość gleby pH 3,8 - 4,8. Kwasowość gleby jest tu najważniejsza. W sklepach ogrodniczych są nawozy zakwaszające i różne inne środki zakwaszające glebę. Należy zrobić wszystko co możliwe najlepiej jak tylko można, a na koniec borówka amerykańska zdecyduje, czy to podłoże jej odpowiada. Wtedy właściciel będzie miał wiedzę i doświadczenie. Ja mam cztery stare borówki amerykańskie, które moja żona wyrzuciła. Wszystko mają nieodpowiednie. Co roku miały małe listki i brak owoców. Jesienią podlałem je środkiem zakwaszającym glebę i teraz wiosną widzę 4x większe liście, oraz trochę owoców. Zachęcony tym, teraz wiosną podlałem jednorazowym nawozem zakwaszającym. Trzeba próbować. Uprawiane przez moją żonę borówki amerykańskie są co roku obsypane owocami, a nie wszystko mają idealne. Aby owoce spróbować, moja żona kilka krzaków osłania siatką, a pozostałe zostawia ptakom. Piękny jest widok, gdy drozd śpiewak dojrzewających owoców pilnuje tak jak swoje. Odgania od nich kosy i inne ptaki. Powodzenia życzę.

Więcej
2025/05/21 08:43 - 2025/06/17 10:24 #37600 przez mori
Replied by mori on topic Borówka amerykańska a ciężka gleba
Da się to ogarnąć, ale trzeba się trochę przyłożyć. Kluczowe będzie zakwaszenie gleby i jej rozluźnienie – bez tego ani rusz. Warto wykopać dołki i wymieszać ziemię z torfem kwaśnym i korą sosnową. Ja u siebie właśnie tak zrobiłem i nawet na takiej mniej idealnej glebie borówki dają radę. Trzeba też zadbać o podlewanie, bo gliniaste ziemie potrafią długo trzymać wodę, a borówki nie lubią przelania. Dobrze też sprawdzają się podwyższone grządki. Jak szukałem sadzonek, trafiłem na www.podkarpackiesady.pl/21-borowki-amerykanskie – mają tam sporo opcji i łatwo się połapać, co będzie najlepsze pod konkretny teren. Można też znaleźć trochę informacji o uprawie, co się przydaje jak się dopiero zaczyna.
Ostatnia2025/06/17 10:24 edycja: mori od.

Więcej
2025/05/21 14:20 #37602 przez Garbicz
@mori, dokładnie tak właśnie. Ja moim staruszkom zakwasiłem glebę, to teraz liście mają 4x większe i mają mnóstwo pięknych, zdrowych, młodych pędów. 

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas