Czy rzeczy ukradzione pomordowanym w obozach to są "pamiątki"?

Więcej
2025/11/16 22:51 #38070 przez Garbicz
Mieszkańcy Słubic z reguły popierają niemiecką politykę, więc mnie ciekawi, czy popierają też ambasadora Niemiec w Polsce, który przekonuje, że rzeczy zabrane, lub ukradzione, przez Niemców jeńcom obozów zagłady to są Niemców "pamiątki", które teraz Niemcy mogą sprzedawać. Jakie jest Wasze zdanie w tej sprawie? Ciekawi mnie to, gdyż w Internecie jest wystawiony do sprzedaży list mojego dziadka z obozu koncentracyjnego do mojej babci, który nigdy nie dotarł do adresata, a więc jest skradziony, lub przywłaszczony. Przy okazji są prezentowane urzędowe kartoteki zawierające dane o mojej rodzinie. Czy to jest Waszym zdaniem w porządku?

crainsmilitaria.com/index.php?route=prod...duct&product_id=3090

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2025/11/28 16:58 #38108 przez Garbicz
Rozumiem. Uważacie, że list należy do złodzieja, a nie do adresata.

Więcej
2025/12/12 23:38 #38145 przez Garbicz
Listy to jeszcze nic. Pomordowani w obozach okradani są nawet z pamięci o nich. Grzegorz Braun twierdzi, że te transporty ludzi, które widział mój dziadek, nie zostały zagazowane i spalone w piecach krematoryjnych. Niech więc Grzegorz Braun powie, gdzie ci ludzie są?

W rozmowie z Pospieszalskim Braun stwierdził, że hipoteza, że komory gazowe istniały w obozach koncentracyjnych Auschwitz i Auschwitz-Birkenau jest „hipotezą wątłą”.

Więcej
2025/12/13 09:47 #38148 przez Garbicz
Mój dziadek miał "pokój" z widokiem na rampę. Według jego obliczeń przywiezionych do obozu ofiar było znacznie więcej niż mówiły powojenne szacunki. Później naukowcy, którzy podczas wojny rampy nie widzieli, obliczyli, że ofiar było znacznie mniej niż mówiły powojenne szacunki. Można się spierać co do liczby ofiar, ale mówienie, że nie było komór gazowych, to plucie w twarz pomordowanym Polakom.

Więcej
2025/12/13 23:46 #38150 przez Garbicz
Obóz koncentracyjny Auschwitz składał się z trzech głównych obozów: Auschwitz (Auschwitz I ), Auschwitz - Birkenau (Auschwitz II ) i Auschwitz - Monowitz (Auschwitz III ) oraz ponad czterdziestu podobozów i filii. Tak wyglądał obóz Auschwitz - Birkenau pod koniec wojny:

Już w listopadzie 1944 roku, na rozkaz Reichsführera SS Heinricha Himmlera, rozpoczęto wysadzanie krematoriów i komór gazowych. SS zniszczyło również akta i listy deportacyjne oraz podpaliło archiwa obozowe. Wiele dokumentów uległo zniszczeniu; jedynym, które przetrwało, było archiwum Centralnego Urzędu Budowlanego Waffen-SS i Policji Auschwitz. Jednak przetrwało i dokumenty są. Krematoria i komory gazowe są też widoczne na zdjęciu lotniczym Sił Powietrznych USA z 21 grudnia 1944 roku. Armia Czerwona wyzwoliła Auschwitz 27 stycznia 1945 roku, tj. dzień po zniszczeniu przez SS ostatniego krematorium. Jednak ruiny krematoriów i komór gazowych były widoczne. Tu są dokumenty z Federalnego Archiwum:

www.bundesarchiv.de/themen-entdecken/onl...ionslager-auschwitz/

Jest tam też informacja, gdzie można znaleźć dowody sądowe, które posłużyły do skazania wielu osób. Wszystko jest więc należycie i skrupulatnie udokumentowane. 

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas