Czy obecnie Polacy są w świecie narodem wyjątkowym?

Więcej
2026/05/02 18:59 #38590 przez Garbicz
@Tubylec, zajrzałem trochę do źródeł. Referendum po fakcie dało wynik prawie 100% za połączeniem. Natomiast szacunki gestapo chyba potwierdzają to co napisałem na podstawie historycznego filmu. Ok. 1/3 była za, ok. 1/3 była przeciw i ok. 1/3 była jak ta chorągiewka na wietrze - najpierw była przeciw, a później była za. "W czerwcu 1938 roku gestapo oszacowało, że 30% Austriaków było zwolennikami narodowego socjalizmu, choć nie tylko z powodów ideologicznych.  Gestapo oszacowało również, że 30–40% Austriaków było otwartymi lub ukrytymi przeciwnikami."Gabriele Holzer: Verfreundete Nachbarn. Österreich – Deutschland. Ein Verhältnis. Kremayr & Scheriau, Wien 1995, str. 86.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2026/05/16 16:24 #38635 przez Garbicz
Premier powiedział, że nie chce podbierać Niemcom żołnierzy. Celny komentarz w tym temacie przeczytałem: "Polak Niemiec dwa bratanki i do szparag i do polskich obozów koncentracyjnych." Jak tak dalej pójdzie, to niedługo dzieci w polskich szkołach będą uczyć o czerech braciach: Lech, Czech, Rus i Prus.

The following user(s) said Thank You: yon

Więcej
2026/05/16 20:52 #38636 przez Garbicz
Gminy Brandenburgii i Polski chcą, aby niemiecki bilet obowiązujący na terenie całych Niemiec, tj. "Deutschlandticket", obowiązywał też w Kostrzynie nad Odrą.

www.moz.de/nachrichten/brandenburg/bahn-...fahren-79068039.html

Więcej
2026/05/18 10:59 #38642 przez Tubylec
I bardzo dobrze. W Słubicach na autobus 983 już jest ten miesięczny bilet od dawna ważny po obu stronach Odry. Podbnie jest wokół Niemiec, w innych gminach graniczących z gminami i miastami niemieckimi. Polskim tzw. wieśniakom i takim, co wyszli wprawdzie ze wsi, ale wieś jeszcze z nich nie wyszła, takie ułatwienie oczywiście się nie podoba?

Więcej
2026/05/19 13:40 #38648 przez Garbicz
Zamieszanie wokół amerykańskiej brygady pancernej dla Polski interesuje również Niemcy, ponieważ czołgi dla Atlantic Resolve były rozładowywane w Bremerhaven i transportowane przez Niemcy, w tym Brandenburgię, do Polski. Pewnie dlatego Donald Tusk tak nagle przestał pluć na Donalda Trumpa. Prawdopodobnie dostał polecenie z góry.

www.moz.de/nachrichten/brandenburg/nato-...-polen-79075906.html

Więcej
2026/05/30 15:30 #38690 przez Garbicz

Więcej
2026/05/31 10:12 #38692 przez Garbicz
@Tubylec, nie nazywaj mieszkańców Słubic polskimi wieśniakami. Mieszkańcy Słubic tak samo jak mieszkańcy Frankfurtu nad Odrą chcą linii autobusowej 983. Mieszkańcy Słubic tak samo jak mieszkańcy Frankfurtu nad Odrą nie chcą płacić za utrzymanie linii autobusowej 983. Nie ma więc tu żadnych różnic między mieszkańcami Słubic i mieszkańcami Frankfurtu nad Odrą.

Problemem nie jest linia autobusowa, tylko kto ma za nią płacić. Burmistrz Frankfurtu nad Odrą przekonał panią burmistrz Słubic, że to nie Frankfurt, tylko Słubice powinny płacić, za niemiecką linię autobusową. Pani burmistrz Słubic teraz stara się do tego przekonać większość radnych w radzie miasta.

Więcej
2026/05/31 22:19 #38694 przez Tubylec
Gdzie i kiedy ja nazwałem mieszkańców Słubic wieśniakami? Gdzie i kiedy ja napisałem, że chcę by świat był jak USA? Za są pomówienia. Za te i podobne przeklęty żądam przeprosin, jako ostrzeżenie, w terminie do 2026-06-08, a gdy przeprosin nie będzie sprawę oddam do sądu.

Więcej
2026/06/05 15:50 #38704 przez Garbicz
@Tubylec, niedawno opisałeś, jak Twoim zdaniem powinien wyglądać idealny świat, że wszystkie państwa powinny być zjednoczone pod wspólnym rządem. Ten Twój opis idealnie pasował do Stanów Zjednoczonych, gdzie wszystkie stany są zjednoczone pod wspólnym federalnym rządem. Tu w tym wątku 2026/05/18 o godz. 10:59, numer wpisu #38642, o większości mieszkańców Słubic reprezentowanej przez większość radnych, którzy głosują przeciw finansowaniu przez miasto Słubice linii autobusowej należącej do miasta Frankfurt nad Odrą napisałeś: "Polskim tzw. wieśniakom i takim, co wyszli wprawdzie ze wsi, ale wieś jeszcze z nich nie wyszła, takie ułatwienie oczywiście się nie podoba?" Próbowałem Ci wyjaśnić, że problemem nie jest linia autobusowa, tylko kto ma za nią płacić, ale widać bezskutecznie. Jeżeli moich wyjaśnień nie łapiesz, to może sąd Ci to wytłumaczy. Bardzo dobry pomysł z tym sądem.

Więcej
2026/06/13 17:31 #38713 przez yon
Jak widać, zawsze znajdzie sie w polskim społeczeństwie zwolennik manifestu z Ventotene , któremu bardzo sie rząd światowy i ogólnoswiatowy zamordyzm bardzo podoba. No chyba, że nie jest w stanie tego wszystkiego ogarnąc.

Więcej
2026/06/16 15:55 #38716 przez adam7182
Wszystkim osobom zainteresowanym tematem mogę polecić stronę  stal-mal.pl/oferta/malowanie-proszkowe/ , na której znajdziecie ofertę firmy Stal-Mal, która zajmuje się malowaniem proszkowym, piaskowaniem i transportem. Procesy takie jak oczyszczanie czy usuwanie starych powłok pozwalają uzyskać odpowiednią przyczepność nowych warstw ochronnych.

Więcej
2026/06/16 22:02 #38717 przez Garbicz
@yon, raczej to drugie. @adam7182, tego nie da się zamalować.

Więcej
2026/06/17 17:10 - 2026/06/17 17:14 #38721 przez Garbicz
Polacy obecnie też są narodem wyjątkowym w tym sensie, że o co chodzi w transformacji energetycznej zrozumieją jako ostatni w Europie. Szwajcarzy już zrozumieli jako pierwsi. Dowodem jest artykuł z 15 czerwca 2026 roku w NZZ pod tytułem: "Mity torują drogę do neutralności klimatycznej: cztery najpoważniejsze błędne przekonania na temat transformacji energetycznej."

www.nzz.ch/der-andere-blick/energiewende...annahmen-ld.10006198

Ostatnia2026/06/17 17:14 edycja: Garbicz od. Powód: korektura automatycznej korektury

Więcej
2026/06/18 16:16 #38725 przez adam7182
W przypadku rozbudowanych serwisów internetowych ważna jest wygoda zarządzania treścią oraz możliwość łatwej rozbudowy funkcjonalności. Na stronie web360.opteam.pl/wiedza/artykuly/co-to-j...-czego-sluzy-18.html można znaleźć informacje o nowoczesnej platformie CMS umożliwiającej obsługę wielu portali i stron internetowych.

Więcej
2026/06/20 14:48 #38729 przez Garbicz
@adam7182, tak się właśnie domyślałem, że jesteś automatem obsługującym ten portal. Tymczasem żywy polityk wykonujący polecenia jak automat, Władysław Kosiniak-Kamysz, ten sam polityk, który na polecenie podniósł Polakom wiek emerytalny, obecnie dostał polecenie jak ma postępować z Rosją, USA i Ukrainą:

www.moz.de/nachrichten/brandenburg/nato-...-polen-79185604.html

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas