Wysłuchałem

Pierwsza sprawa: Burmistrz niepokoi się o sytuację w powiecie. Panie Tomaszu, doradzę Panu zupełnie za darmo jak tą sytuację rozwiązać w 15 min. Dzwoni Pan do swojego kolegi i mówi Piotrze odpuść sobie. Pan Piotr oświadcza, że dla dobra gminy i powiatu rezygnuje z ubiegania się o bycie starostą, a tym samym odwołanie wojewody od wyroku WSA do NSA jest bezprzedmiotowe. Sytuacja wyjaśniona. Prawda Panie Tomaszu ?
Druga sprawa: Cieszy się Pan jak dziecko z pozyskania dofinansowania na budowę infrastruktury wod-kan. Ja już się tak nie cieszę, proszę Pana, bo wiem aby Pan miał uciechę, to ja za własne pieniążki muszę Panu kupić zabawki. Wyjaśnię. ZUWŚ mimo bardzo wysokich opłat za wodę i ścieki, nie inwestował nic lub prawie nic w infrastrukturę. Teraz musi mieć 33 mln środków własnych aby zrealizować inwestycję o wartości 68 mln (miasto w to nie wchodzi

) Nie ma innego wyjścia, ZUWŚ musi zaciągnąć kredyt. Kto będzie spłacał ten kredyt ? Oczywiście mieszkańcy poprzez nieuniknioną podwyżkę za wodę i ścieki. Teraz już wiecie dlaczego burmistrz cieszy się jak dziecko ?
Trzecia sprawa: Nie ma jak dowieść materiału na wały ? Panie Tomaszu, musi się Pan spytać kolegów z lobby papierosowo-kantorowo-paliwowego, czy kiedykolwiek pozwolą Panu wybudować obwodnicę miasta ?
Czwarta sprawa: laboratoria geograficzne i językowe ?