List otwarty do Janukowycza: "Wiktorze! Jestem dużo bogatszy od ciebie. A piszę, bo mam dość"
Olg
21.02.2014 10:18
"Wiktorze! Jest wiele powodów, dla których zwracam się do ciebie po imieniu. Po pierwsze, jesteśmy rówieśnikami. Po drugie, mój majątek zapewnia mi pewne przywileje. A dzięki Bogu jestem znacznie bogatszy od ciebie. Niech to będzie jasne: moje potrzeby materialne są zaspokojone. Więc dlaczego piszę? Bo mam dość, tak jak wszyscy obywatele - tak zaczyna się list Oleksandra Suhoniaka do Wiktora Janukowycza.
Suhoniak jest przewodniczącym Stowarzyszenia Banków Ukrainy. Dziś opublikował w internecie list otwarty adresowany do ukraińskiego prezydenta. Nazywa w nim Janukowycza "pasożytem", "złodziejem" i "patologicznym kłamcą".
"Nie rozumiesz, że pasożyt nie może pożreć swojego żywiciela. Nie możesz połknąć całego narodu ukraińskiego, żeby zaspokoić swój głód" - czytamy w liście.
"Chcesz oczyścić Majdan za pomocą kul. Ale Majdan nie znajduje się za barykadami. Jest w naszych duszach i kule nie mogą go zniszczyć. Ty tego nie rozumiesz. Możesz rozpędzić tłum, ale Majdan przetrwa. Ukraińcy marzą o społeczeństwie, w którym złodzieje są karani, a dobroczyńcy mają wsparcie rządu. Ty postępowałeś na odwrót. Dlatego nie możesz dłużej rządzić tym krajem" - pisze Suhoniak.
Autor listu zarzuca Janukowyczowi, że okłamywał naród. Cytuje ulotkę przedwyborczą, w której obecny prezydent obiecywał, że będzie dbał o bezpieczeństwo wewnętrzne, wzrost ekonomiczny oraz zapewni sprawiedliwość.
"Oddałeś temu narodowi jedną przysługę..."
"Mówi się, że kłamca jest gorszy złodzieja. A ty jesteś jednym i drugim (...). Mówisz, że ludzie przejmują rządowe budynki. To nieprawda, oni je wyzwalają od przestępców, od tych, którzy krzywdzą naród złodziejstwem, fałszem, niesprawiedliwością, a od niedawna dokonują jawnych morderstw. Uczciwi przedstawiciele władzy przechodzą na stronę ludu" - przekonuje Suhoniak.
"Oddałeś temu społeczeństwu jedną przysługę. Dzięki tobie narodziła się alternatywa, ruch ludzi honorowych i uczciwych. Żal mi cię, Wiktorze. Z twojego okna widać już nową Ukrainę. Wycofaj się!" - pisze Suhoniak.
Swój list kończy apelem do "Partii Oligarchów": "Jeśli sami się przebudziliście, przebudźcie prezydenta. Nie bójcie się. Jeśli jesteście uczciwymi ludźmi, Majdan podejmie z wami negocjacje".