Już jutro grupa uczniów Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego wylatuje do Paryża w ramach trójstronnego projektu polsko-niemiecko-francuskiego "Kucharze bez granic - trzy dania z trzech krajów".
Pięcioosobowa grupa uczniów po opieką Małgorzaty Krystkowiak weźmie udział w warsztatach gastronomicznych (dietetycznych, rybnych) i zawodach szkolnych „Paryski stół”. Uczniowie zwiedzą także stolicę Francji. Zaplanowano m.in. wizytę w fabryce czekolady JANIN, Boissy Saint Leger, wizytę na międzynarodowym rynku Rungis oraz udział w kilku spotkaniach tematycznych.
- Wyjazd poprzedziły przygotowania w zakresie języka zawodowego, wiedzy gastronomicznej a nawet ubioru kucharskiego i kelnerskiego. Wszystko ma służyć podniesieniu umiejętności zawodowych i wykorzystaniu ich na rynku pracy - poinformowała Maria Skalniak, dyrektor ZSER.