Stacja Terenowa Klubu Przyrodników w Owczarach to nie tylko Muzeum Łąki czy ochrona muraw kserotermicznych, ale także szkółka drzewek owocowych. Przyrodnicy od wielu lat zajmują się odtwarzaniem, rozmnażaniem i propagowaniem starych odmian jabłoni, gruszy, śliw i czereśni. Swoją wiedzą – i owocami – chętnie dzielą się podczas „Jesiennych spotkań z sadem”, organizowanych z okazji symbolicznego zamknięcia sezonu.
Kolejna odsłona tego wydarzenia już 22 września. Mogą wziąć w nim udział nie tylko smakosze jabłek, w tym starych odmian, ale także np. działkowcy. Ponieważ podczas spotkania będzie można kupić stare odmiany – a dzięki pomocy przyrodników wybrać tę właściwą.
Oprócz starych odmian drzewek owocowych będzie można kupić również nasiona chwastów, nasiona łąki kwietnej, świeżo tłoczone soki czy książki o starych odmianach.
Program spotkania
- 12.00-13.00 SAD TRADYCYJNY – prelekcja o dlaczego wracamy do dawnych odmian, gdzie ich szukać, jak je uprawiać, pielęgnować, rozmnażać, jakie odmiany warto sadzić (Ewa Drewniak).
- 13.00-14.00 OD ZBIOROWISK NATURALNYCH DO ZAŁOŻEŃ OGRODOWYCH – prelekcja o znaczeniu roślin w krajobrazie, o tym jak zaprojektować ogród obserwując przyrodę i wykorzystując w nim gatunki rodzime (Anna Aniśko).
- 13.00-14.00 OWOCOWE PODCHODY – gra terenowa dla dzieci i młodzieży z nagrodami.
- 14.30-15.00 DOMOWE PRZETWORY OWOCOWE – konkurs z degustacją dla każdego, kto wytwarza przetwory z owoców: powidła, dżemy, galaretki, musy, a także... wina, nalewki i inne specjały. Publiczność wybierze te najsmaczniejsze, a ich autorzy otrzymają nagrody.
- 14.30-15.00 NAJWIĘKSZE JABŁKO, NAJWIĘKSZA GRUSZKA – konkurs na największy owoc z sadu, każdy może przywieźć owoce, wszystkie zostaną zważone, a ten, kto wyhodował największy, dostanie nagrodę.
- 15.00-16.00 OWOCOWE FILCE – warsztaty filcowania dla każdego – z wełny hodowanych w Owczarach owiec wrzosówek każdy wyczaruje kolorowe, jesienno-owocowe obrazy (Iwona Dubiel).
- 17.00-18.00 OWOCOWE PRZETWORY-POTWORY – warsztaty plastyczne dla dzieci i młodzieży (Magda Mądrawska-Okołów).
- 17.00-18.00 DZIKI SAD (warsztat) - dzikie róże, głogi, ale też kasztany, żołędzie, co z nich zrobić i dlaczego (Ewa Drewniak).
- 18.00-20.00 OGNISKO - zupa z dyni dla każdego, dojenie kóz, degustacja mleka.