Myślę że po to jest forum aby pytać, może ktoś wie więcej a inni też się mogą czegoś dowiedzieć. Chodzi mi o to że prawie wszystkie informacje jakie są podawane na temat umów zleceń są nieprawdziwe. Najczęściej w tv padał zarzut że nie ma składek zus i nie będzie emerytury. A to jest kłamstwo. Nie chodzi o to że, to są to i różne umowy bo są ale o to że umowy zlecenia też korzystają z różnego rodzaju ochrony a jeśli o chodzi o różnego typu uprawnienia to wynika to z poszczególnych umów zleceń. Moja umowa zlecenie przewiduje 1-mięsięczny okres wypowiedzenia, i przewiduje dodatkowe premie za miesiące gdzie pracuje więcej. Stawka którą mam za godzinę też jest wyższa niż u osób w tym samym zawodzie na umowę o pracę. Nadto ochrona przed zwolnieniem na umowie o prace jest iluzoryczna, właściwie w każdej chwili może być rozwiązana bez wypowiedzenia, a powód zawsze można stworzyć, a pracownikowi najwyżej pozostaje odwołanie się do sądu pracy gdzie niczego nie można być pewnym.
Niestety w środowisku deprecjonuje się umowy zlecenia podając nieprawdziwe informacje, także ja28rek podaje takie nieprawdziwe lub niekompletne informacje które można zweryfikować dzwoniąc do komornika czy zus (infolinia22 560 16 00) jak też sprawdzić w google w artykułach fachowych:
1. na podstawie art. 833 par kodeksu postępowania cywilnego jeśli umowy zlecenia są źródłem utrzymania i wypłacane są cyklicznie podlegają takiej samej ochronie egzekucyjnej jak wynagrodzenie z umowy o pracę
2. Jeśli pracownik przegra sprawę w sądzie pracy to również poniesie wszystkie koszty sądowe i koszty adwokata pracodawcy, z drugiej strony przy umowie zlecenia które stanowi jedyne źródło utrzymania można wnieść do sądu cywilnego wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych, nadto same koszty nie są wysokie bo tylko 1,25 % (postępowanie nakazowe) od wartości sporu). Sytuacja obu umów jest więc tu podobna.
3. Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 02.06.2015 roku przyznał osobą pracującym na innej podstawie niż umowa o pracy prawo przynależności do związków zawodowych.
4. Powinność zapewnienia takich samych warunków BHP pracownikom i osobą wykonującym pracę na innej podstawie wynika z art. 304 par. 1 kodeksu pracy. PIP od kilku lat ma już uprawnienia kontroli przestrzegania tych przepisów przez przedsiębiorców także w stosunku do osób pracujących na umowę zlecenie.
5. Przy umowie zlecenie odprowadza się takie same składki zus jak przy umowie o pracę w tym składkę wypadkową i rentową. Po wypadku osoby takie dostana takie same jednorazowe odsz kodowanie za wypadek przy pracy, takie sam zasiłek chorobowy czy rehabilitacyjny jak również identyczną rentę.
Z powyższego wynika że obie umowy korzystają z podobnego rodzaju ochrony, i nie ma większego znaczenia forma zatrudnienia a raczej korzyści jakie się ma z poszczególnych umów. Ostatnio dostałem propozycję samozatrudnieni, które wiązołoby się oczywiście z wyższymi zarobkami ale też z mniejszymi składkami na Zus i się zastanawiam czy warto. Może ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia w tej kwestii.