Jak potwierdził mi dzisiaj prokurator Przemysław Rewers postępowanie sprawdzające w sprawie ewentualnego nakłaniania przez starostę słubickiego do poświadczenia nieprawdy, przejęła Prokuratura Rejonowa w Sulęcinie.
Przypomnijmy. Wanda Suchacka, wieloletnia dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Słubicach złożyła w słubickiej prokuraturze zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez Piotra Łuczyńskiego.
Chodzi o zmuszanie jej do poświadczenia nieprawdy. – Mogę potwierdzić, że takie zawiadomienie do tutejszej prokuratury wpłynęło. Chodzi o przestępstwo z art. 18 kodeksu karnego, w związku z art. 271 kodeksu karnego – mówił mi Sebastian Tatul.
Decyzję o przekazaniu postępowania śledczym z Sulęcina podjęła Prokuratura Okręgowa w Gorzowie Wlkp. Jak powiedział mi prokurator Rewres, prawdopodobnie w najbliższym czasie z postępowania tego wyłączona zostanie także słubicka policja.
Za popełnienie przestępstwa nakłaniania do poświadczenia nieprawdy grozi kara od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności.
O dalszym postępowaniu w tej sprawie będę Was informował
pozdrawiam ciepło
Robert Włodek