Koszmary budowlane

Więcej
2015/02/02 08:08 #21582 przez jkn51
Koszmary budowlane was created by jkn51
Jak Wam się podoba nowa "perła" słubickiej architektury. Jak można pozwolić zbudować coś takiego w otoczeniu starych kamienic? Ktoś jednak wydał zgodę na zbudowanie " tego czegoś ".

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

• marks
  • Świeżak
  • Świeżak
Więcej
2015/02/02 11:36 #21583 przez marks
Replied by marks on topic Odp: Koszmary budowlane
Masz na myśli świerkowe osiedle?
To jest chooj, poczekaj aż powstanie wieża Klajsta.

Więcej
2015/02/03 20:36 - 2015/02/03 20:38 #21612 przez aasci
Replied by aasci on topic Odp: Koszmary budowlane

jkn51 napisał: Jak Wam się podoba nowa "perła" słubickiej architektury. Jak można pozwolić zbudować coś takiego w otoczeniu starych kamienic? Ktoś jednak wydał zgodę na zbudowanie " tego czegoś ".

A o co dokładnie chodzi o jakiś budynek czy o to piękne osiedle co budują?
Ostatnia2015/02/03 20:38 edycja: aasci od.

Więcej
2015/02/03 23:17 #21614 przez brucke
Replied by brucke on topic Odp: Koszmary budowlane
Akurat w otoczeniu osiedla świerkowego nie ma żadnych zabytkowych kamienic,Stare , walace sie ruiny.sa to zwykle bloki mieszkalne wybudowane dla biedoty przed wojna.Chyba ze aasci ma na mysli inny rejon slubic.

Więcej
2015/02/04 08:05 - 2015/02/04 09:06 #21616 przez ru-dy
Replied by ru-dy on topic Odp: Koszmary budowlane
kurrrka jasna... ja rozumiem że wy gadacie o "małej moskwie"? Rozumiem że nowe budownictwo psuje wam klimat tego miejsca ? Na Żeromskiego pewnie podobnie.

Generalnie spora część słubickich kamienic to zabłocone podwórka i obdrapane mury. Sam mieszkam właśnie w takim budynku i wiem jak to wygląda.
Ostatnia2015/02/04 09:06 edycja: ru-dy od.

• marks
  • Świeżak
  • Świeżak
Więcej
2015/02/04 12:18 #21622 przez marks
Replied by marks on topic Odp: Koszmary budowlane

brucke napisał: Akurat w otoczeniu osiedla świerkowego nie ma żadnych zabytkowych kamienic,Stare , walace sie ruiny.sa to zwykle bloki mieszkalne wybudowane dla biedoty przed wojna.Chyba ze aasci ma na mysli inny rejon slubic.

Od kiedy to o tym czy coś jest zabytkiem czy nie decyduje pierwotna czy obecna rola obiektu?
Poniżej masz link do informacji z przed dwóch lat na temat zabytków w Słubicach.
www.slubice24.pl/poznaj-slubice/slubice-...j-ewidencji-zabytkow
No i te walące się ruiny są traktowane na równi z tą "zajebistą" fasadą kina, też ruiną.
Nie wiem jak tamta sprawa się zakończyła ale to już sobie możesz doprecyzować w UM.

Więcej
2015/02/04 13:51 - 2015/02/04 20:19 #21624 przez ru-dy
Replied by ru-dy on topic Odp: Koszmary budowlane
cytat z w/w linka:
"To z pewnością krok w dobrym kierunku - krok na rzecz poszanowania lokalnego dziedzictwa kulturowo-historycznego..."

z tego wychodzi, że zaniedbywane od 100 lat kamienice to dziedzictwo kulturowo-historyczne miasta Słubice. No cóż, jestem dumny że mam szanse mieszkać w tak ważnym obiekcie dla dziedzictwa światowego.
Ostatnia2015/02/04 20:19 edycja: ru-dy od.

Więcej
2015/02/05 19:31 #21635 przez brucke
RU_DY :laugh: pozazdroscic

Więcej
2015/02/05 23:07 #21637 przez brucke
nawiazujac do jkn51
"Jak Wam się podoba nowa "perła" słubickiej architektury. Jak można pozwolić zbudować coś takiego w otoczeniu starych kamienic? Ktoś jednak wydał zgodę na zbudowanie " tego czegoś "
moze chodzi o inny rejon slubic.Ale szydzac z "perly", na rzecz walacych sie i doslownie smierdzacych zabytkowych kamienic, to kpina.Wiem ze wiele kamienic, jako wspolnoty mieszkaniowe staraja sie doprowadzic je do uzywalnosci, ale koszty sa ogromne.Po 70 latach zaniedban przez wladze slubic , mieszkancy sie staraja.Wlasciciele ocieplaja bloki, i odnawiaja elewacje i chwala im za to, bo sa wizytowka miasta.Ale uczciwie, mieszkania wykupili od UM za bezcen,(moja znajoma , za mieszkanie 90 m2 na pilsuckiego zaplacila niecale 5 tys , razem z notariuszem)Mlodzi musza gdzies mieszkac, biora kredyty w setkach tyiecy na te "PERLY"Z KONIECZNOSCI, bo nie mieli szczesci wykupic za 5 tys , mieszkan, a wlasciciele tych zabytkow jakies dziwne pretensje maja.

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas