Myślę, że to lepiej wyraża odczucia mieszkańców na temat tego herbu:
Herb
i
Flaga
Wystarczyło tylko trochę przerobić i pomyśleć; i owszem, pewnie będzie to nieheraldyczne, ale chyba znacznie lepiej oddaje uczucia mieszkańców. Pierwotna kolorystyka i układ nawet do mnie przemawiają, więc chciałem je zachować. Natomiast nie przemawia do mnie to, że ktoś w Warszawie uznał odgórnie, że herb z brandenburskim orłem będzie dla nas słuszny, więc zamieniłem go na orła polskiego.
Nie przemawia do mnie także w ogóle to, że ziemie te były w posiadaniu Brandenburgii i dlatego powinno to teraz nas określać. Owszem przez jakieś 600-700 lat tak było, jednak wcześniej przez ok. 200-300 lat były to ziemie należące bądź podległe państwu polskiemu i dynastii Piastów, w tym Piastów śląskich: Henryka I Brodatego, Henryka II Pobożnego i jego potomka Mieszka Lubuskiego, a później także przez ok. 42 lata należące do Królestwa Czech:
Wikipedia
Dlatego czy po 300-400 latach od teraz, gdy te tereny będą mniej więcej tyle samo czasu w Polsce, jak w Niemczech, dalej będziemy się odwoływać do tego, że kiedyś były w Brandenburgii? Czy chcemy ciągle (błędnie) wywodzić stamtąd nasze korzenie, mimo iż mamy własne i tworzymy coś zupełnie nowego?
Najlepiej byłoby od początku zorganizować to wszystko inaczej i skonsultować się z mieszkańcami. Zebrać pomysły, ogłosić konkurs, zorganizować debatę itp. do czego gorąco zachęcam obecną Radę Powiatu. Potem wybrać spośród kilku wariantów. Byłoby to też bardziej zręcznie, demokratycznie i z większym szacunkiem do mieszkańców ze strony decydentów. W proces mogli by oczywiście zostać także włączeni heraldycy. Wówczas okazało by się, że są np. też inne możliwości. Można przytoczyć co najmniej kilka historycznych herbów odnoszących się do okresu, gdy ziemie te nie były w posiadaniu sąsiada, np. poprzez nawiązanie do biskupstwa lubuskiego funkcjonującego w Lubuszu i Górzycy od XII do XIV wieku, albo można, i to uważam za najlepsze rozwiązanie, stworzyć zupełnie coś nowego.
Herb Biskupstwa Lubuskiego funkcjonującego na terenie Powiatu Słubickiego
Słubice, jak zauważył prof. Podruczny, są miastem nowym, powstałym po 1945 roku z praktycznie całkowitą wymianą ludności z niemieckiej na polską i o ile w przypadku pozostałych miast w powiecie można było się odwołać do historycznych herbów, jak miało to miejsce w Rzepinie, Ośnie, Cybince czy właśnie Górzycy, to w przypadku Słubic jako stolicy powiatu nie ma to takiego uzasadnienia. Herb samych Słubic, podobnie jak prof. Podruczny, uważam za w miarę udaną syntezę, choć znacznie bardziej podobał mi się poprzedni - z orłem i kogutem. Był bliższy prawdy i odwoływał się do polskiego godła. Jednak powiat, jako nowa jednostka terytorialna nie musi się odwoływać do godła, pod którym walczyli pod Grunwaldem niemieccy rycerze z tych ziem stając po stronie Zakonu przeciwko królowi Polski, tylko może pozwolić sobie na budowę nowej tożsamości.
Dlatego uważam, że powinno się teraz zawrócić z tej ścieżki i opracować nową koncepcję na herb dla powiatu, skonsultowanej z mieszkańcami i w zgodzie z nimi, oddającej lepiej charakter tych ziem. Dobrym pomysłem byłoby nawiązanie do pięknych herbów miast tworzących Powiat Słubicki, co zasugerował m.in. prof. Podruczny, ale równie dobrze można czerpać inspiracje także z innych źródeł. Uzasadnienie przytoczone przez heraldyka, autora obecnej propozycji, że biały orzeł, widniejący do tej pory w herbie powiatu nie jest zasadny, gdyż należy on historycznie w różnych wariantach do terenów Wielkopolski, Małopolski i Mazowsza, mnie nie przekonuje. Zanim teren ten przypadł Brandenburgii należał do Polski i być może miał swoje własne herby, które zaginęły w pomrokach dziejów. Być może był to dolnośląski orzeł piastowski, który widoczny jest obecnie m.in. w herbie niedalekiego Krosna Odrzańskiego,
Herb Krosna Odrzańskiego
Herb Piastów dolnośląskich
a być może był to orzeł biały jako herb książąt z dynastii Piastów co najmniej od 1222 roku:
Artykuł o godle RP
Co można by uznać za uzasadnienie dla obecności białego orła w
naszym herbie.
Tak czy inaczej uważam, że nowy herb jest nie do przyjęcia. Stać nas na więcej i nie musimy odwoływać się do historii sąsiada, żeby szukać źródeł własnej tożsamości. Wiemy, że ludność mieszkająca tutaj obecnie przybyła na te tereny po 1945 roku i jest to dla mnie dostateczne uzasadnienie dla stworzenia nowego herbu dla tych ziem, choć mógłby on zawierać pewne odniesienia do złożonej historii regionu.
Podsumowując, uważam, że Rada Powiatu powinna wstrzymać się od wprowadzania nowego systemy identyfikacji wizualnej, wsłuchać się w głos mieszkańców i jeszcze raz podejść do tematu, tym razem w duchu zdecydowanie bardziej demokratycznym, poprzez rozmowy, konsultację i współpracę. Ponieważ zbyt często, jak widać, podejmuje się w Słubicach jednostronne decyzje, której nie mają wiele wspólnego z opiniami mieszkańców. Chciałbym sobie i innym życzyć, żeby na przyszłość głos społeczny został lepiej wysłuchany i uszanowany.