Samotnamatka nie przesadzaj, co ma obecny burmistrz do tego, że przez całe lata nie było podwyżek i teraz trzeba było podnieść je znacznie? Nie podoba Ci się, to zapisz dziecko prywatnie, zapłacisz 2-3 razy tyle. ZObacz też, ile jest w innych miastach w Polsce.
BEZPRAWIE to brak twojego logicznego myślenia. Kto inny powołuje się na rok 2008, to zobaczcie sobie ile od 2008 roku podwyższyły się koszta prąd, energii, paliwa, gazu, żywności, internetu, wszystkiego co potrzebne jest do funkcjonowania przedszkola. Myśliicie, że waszymi dodatkowymi 75 złotymi gmina zatka dziurę w budżecie? Śmieszne, chyba nie znacie skali tych kosztów. Przecież to idzie na pokrycie takich podwyżek i bieżących kosztów.
Wiem, że jest trudno, sama mam synka, który za niedługo pójdzie do przedszkola, ale niestety na te podwyżki nie ma wpływu ani burmistrz, ani rada, ani premier, ani Unia.
Mam znajomą w Poznaniu, zarabia niecałe 2 tys zł, mniej niż wiele osób w Słubicach, a płaci za przedszkole 400zł + wyżywianie, razem prawie 500. I co ona ma powiedzieć?
Chcesz mieć przedszkole za darmo lub nadal za 100zł? To zabraknie na co innego w budżecie, np. na zdrowie, drogi, chodniki, remonty, pomoc socjalną itd...
Po za tym zobacz co mówi p.Łuczyński - utrzymanie jednego dziecka kosztuje niecałe 700 zł, to i tak te 175 zł to pikuś i nawet połowy nie pokryje, niestety... A w wielu gminach stosuje się podział 50/50 wiec teoretycznie mogłabyś płacić 335zł, wiec nie rozpaczaj.